Francezii de la Citroën, prinși în mijlocul unui uriaș scandal cu tematică sexuală, în Egipt
Un spot video de 100 de secunde al mărcii franțuzești de automobile Citroën a stârnit controverse majore în Egipt, după ce mediul organizațiilor neguvernamentale au acuzat că, prin reclama respectivă, promovează și încurajează practicile de hărțuire sexuală, într-o societate în care acestea sunt deja extrem de răspândite, scrie agenția Associated Press.
Reclama diviziei egiptene a Citroën, lansată luna trecută, îl are în centrul atenției pe popularul cântăreț și actor egiptean Amr Diab, la volanul celei mai recente versiune a modelului C4, înainte de a se opri brusc în fața unei femei care traversează strada.
Diab se uită la femeie și îi face o poză cu o cameră fixată în oglinda retrovizoare a mașinii. Amr Diab zâmbește în timp ce imaginea femeii îi apare pe telefonul mobil. Cei doi sunt apoi arătați la o întâlnire.
Deși intenționează să prezinte funcțiile noi pe care producătorul auto le-a integrat în camera situată în oglinda mașinii, reclama a atras critici la adresa firmei franceze și a vedetei de 60 de ani, Amr Diab fiind socotit de mulți în lumea arabă drept un model de urmat.
Sub presiunea reacției publice, mai ales în mediul online, Citroën Egipt și-a oferit scuze și a retras reclama.
”Regretăm profund și înțelegem pe deplin felul negativ în care a fost interpretată reclama. Împreună cu partenerul nostru de afaceri din Egipt, am luat decizia de a o retrage de pe toate canalele operate de Citroën și ne cerem scuze tuturor comunităților jignite de această reclamă”, se arată într-un comunicat al companiei.
Amr Diab nu a făcut comentarii suplimentare, reclama fiind încă disponibilă pe conturile sale de pe rețelele de socializare.
https://twitter.com/amrdiab/status/1466740118090301441?s=20
Hărțuirea sexuală reprezintă o practică extrem de răspândită în Egipt, o țară conservatoare musulmană cu peste 100 de milioane de locuitori, mergând de la fluierături sau remarci nepotrivite adresate femeilor, până la atingeri nedorite sau alte forme chiar mai agresive.
Speak Up, o organizație egipteană dedicată luptei pentru drepturile femeilor, a numit reclama ”înfricoșătoare”, adăugând că promovează ”fotografierea ocazională a fetelor pe stradă, fără acordul lor, la bunul plac al oricui”.
”Poate fi o sabie cu două tăișuri. În această reclamă, Citroen Egypt a ales să arate aspectele negative ale noilor caracteristici ale modelului C4, ajungând să afecteze intimitatea oamenilor și promovând hărțuirea femeilor pe stradă”, scrie pe Twitter o utilizatoare de pe contul numit ”The Lady”.
Activista feministă Sabah Khodir a atacat producătorul de automobile, acuzându-l că exploatează lupta femeilor împotriva violenței de gen ”drept o oportunitate de a-și vinde mașinile”.
Ea i-a cerut lui Hany Shaker, președintele Uniunii Muzicienilor din Egipt, să lanseze o investigație cu privire la participarea lui Diab la reclama în cauză.
”Mă întreb ce crede Hany Shaker despre Amr Diab, care promovează hărțuirea sexuală în noua reclamă. Sau poate că nu socotește că ar fi împotriva valorilor culturale ale Egiptului?” a spus ea într-o postare pe Instagram.
Amploarea problemei hărțuirii și violenței sexuale din Egipt a ieșit la iveală în anii care au urmat revoltelor populare din 2011, care a răsturnat de la putere vechiul regim autocratic al fostului președinte Hosni Mubarak, perioadă în care au fost raportate numeroase violuri în masă și agresiuni sexuale pe durata protestelor.
Un sondaj din 2017 realizat de U.N. Women și Promundo, o organizație non-guvernamentală, a dezvăluit că aproape 60% dintre femeile egiptene susțin că au fost hărțuite sexual, iar aproape 65% dintre bărbați recunosc că au comis acte de hărțuire sexuală.
În ultimii ani, eforturile societății civile în sensul combaterii fenomenului le-au încurajat pe femei să fie mai deschise și să ia atitudine împotriva practicilor de hărțuire sexuală, în ciuda faptului că o bună parte a societății conservatoare egiptene continuă să susțină că acestea nu există. Multe femei, inspirate de mișcarea #MeToo, au vorbit și pe rețelele sociale despre aceste practici.
Autoritățile au mărit pedepsele prevăzute în Codul Penal pentru hărțuirea sexuală, care acum se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.