Închide

Francezii se amendează singuri din cauza poluării: 10 mil. € pentru aerul viciat din Paris și Lyon

Avatar
paris, eiffel tower, climate change

Fotografie de vjgalaxy pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cea mai înaltă instanță administrativă a Franței a decis aplicarea unei noi amenzi, în valoare de 10 milioane de euro, pe care va trebui să o plătească statul francez din cauza poluării atmosferice persistente în două dintre cele mai mari orașe mari ale țării, transmite publicația Bloomberg.

Nivelurile de dioxid de azot rămân peste pragul mediu înregistrat la nivel european la Paris și la Lyon, iar planurile actuale de acțiune în această privință nu sunt de natură să scadă poluarea într-un interval de timp scurt și rezonabil, a anunțat vineri Consiliul de Stat în decizia luată.

În cadrul instituțional al Celei de-a 5-a Republici Franceze, rolul principal al Consiliului de Stat (Conseil d’État) este acela de consiliere a guvernului. În acest scop, Consiliul de Stat trebuie să fie consultat de guvern pentru anumite decizii și legi pe care le promovează.

Totodată, un al doilea rol al Consiliului de Stat este cel de jurisdicție supremă în ce privește ordinea și respectarea legii din punctul de vedere al dreptului administrativ. Ca atare, acesta examinează atât cererile împotriva deciziilor administrative la nivel național (în special ordinele, regulile, regulamentele și deciziile puterii executive), cât și recursurile din partea instanțelor administrative inferioare.

Deciziile Consiliului sunt definitive și inapelabile.

Sancțiunea aplicată acum împotriva statului francez constă în două amenzi de câte 5 milioane de euro fiecare, corespunzând celei de-a doua jumătăți a anului 2022 și primei jumătăți a acestui an. Inițial, amenda a fost dublă, dar a fost redusă la jumătate, ținându-se cont de îmbunătățirea calității aerului în unele zone.

Cea mai mare parte a amenzii va ajunge la agențiile guvernamentale însărcinate cu combaterea schimbărilor climatice și a poluării aerului.

Într-o declarație de presă, Ministerul francez al Mediului a declarat că lucrează pentru a atinge aceste praguri cât mai repede posibil, atât la nivel național, cât și la nivel local.

Aceeași instanță a amendat anterior statul francez cu 30 de milioane de euro, în 2022 și 2021, pentru că nu a reușit să îmbunătățească calitatea aerului. Potrivit Consiliului de Stat, acțiunile guvernului vor fi reanalizate anul viitor, urmând să fie luate noi decizii, în consecință.

scroll to top