Franța: 80% din turiști își organizează vacanța în funcție de ce văd în social media
Un studiu francez arată că 80% din turiști își organizează vacanța în funcție de ceea ce văd pe rețelele sociale, relatează RFI.
Tot mai multe orașe europene luptă împotriva acestui fenomen: turismul de masă.
Jura, un departament din estul Franței, bogat în cascade, lacuri, coline și vii a decis să publice un ghid turistic, cu fotografii și cu textul aferent dar fără să spună unde anume se află aceste obiective.
Franța are zone extrem de frecventate de turiști iar rezultatul nu este deloc plăcut pentru localnici, pentru viața locală, pentru ecosisteme.
Guvernul își pune semne de întrebare. În unele zone, a intrat în vigoare o decizie care limitează fluxul de turiști.
Este cazul pentru Île de Bréhat, Côtes-d’Armor, Les Calanques de Marseille iar pentru Mont Blanc rezervarea unui refugiu este obligatorie.
Jean Pinard, directorul Comitetului regional pentru Turism din Occitanie:
“În unele locuri, afluxul este atât de mare încât el trebuie reglat. Acum, e mult mai ușor să gestionezi situația când vine vorba de turiștii care doresc să ajungă pe o insulă. Dar, pentru alte spații turistice trebuie să reamenajăm întregul loc. Spre exemplu, putem îndepărta locurile de parcare, în cazul unor obiective turistice care se află în munți, taxăm locurile de parcare iar astfel reglăm, puțin, situația. Unele locuri au tot fost promovate de ghizi ori de agenții de voiaj. Dar, la ora actuală, toată lumea promovează un obiectiv turistic, rețelele sociale au amplificat acest fenomen. Iar unele obiective sunt depășite de situație, nu toate însă”.
Ar trebui regândit turismul în secolul XXI?
Pinard:
Cred că ar trebui regândită noțiunea de a călători. O călătorie trebuie să rămână o aventură, ceva excepțional. Acum, voiajul a devenit de banalitate. E teribil, în sensul negativ. Călătorim în masă și din ce în ce mai des. Acest lucru cred că ar trebui regândit. În ceea ce privește supra-turismul, noțiunea este, pentru mine, puțin exagerată, comparativ cu amploarea fenomenului. Dacă ne referim strict la teritoriul continental, 80% din activitatea turistică se concentrează pe 20% din teritoriu. Iar aici se înregistrează acest supra-turism, sunt prea mulți oameni în același loc, în aceeași perioadă de timp. Ar trebui cumva să se țină cont și de timp. Locuim o țară care are 4 anotimpuri. Iar turism poate fi făcut în fiecare din ele. Cine dorește poate face ski iarna și plajă vara”.