Germania prelungește controalele la frontieră pe fondul dezbaterii privind migrația ilegală

,
Autor:    -  
bundestag, german flag, reichstag
Fotografie de FelixMittermeier pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Guvernul demisionar al Germaniei a prelungit controalele la frontieră cu șase luni, în încercarea de a reduce migrația ilegală, o problemă-cheie în perspectiva alegerilor federale din 23 februarie. Cancelarul Olaf Scholz a confirmat miercuri că administrația sa a notificat Comisia Europeană cu privire la prelungire, care va rămâne acum în vigoare până la 15 septembrie, potrivit Euronews.

„Cu ajutorul controalelor la frontieră, reușim să reducem migrația ilegală. Cifrele dovedesc acest lucru”,

a declarat Scholz.

De la punerea în aplicare a măsurilor în toamna anului trecut, autoritățile germane au returnat 47 000 de persoane la frontierele lor, au înregistrat o scădere cu o treime a cererilor de azil și au arestat 1 900 de presupuși traficanți.

Germania a aplicat deja controale la frontierele cu Polonia, Republica Cehă, Austria și Elveția, înainte de a le extinde în septembrie pentru a acoperi toate frontierele rămase cu Franța, Luxemburg, Țările de Jos, Belgia și Danemarca.

Zona Schengen a Uniunii Europene permite călătoriile fără viză în majoritatea statelor membre, la care participă și Elveția, deși nu este membră a UE.

Cu toate acestea, UE permite controale temporare la frontieră în caz de amenințări grave la adresa securității, cu condiția ca acestea să fie o ultimă soluție și să aibă o durată limitată.

Tensiuni electorale cu privire la politica de frontieră

Migrația a devenit un subiect central în campania electorală din Germania, liderul opoziției, Friedrich Merz, aflat pe primul loc în cursă, solicitând măsuri și mai stricte.

Merz a promis că, dacă va deveni cancelar, va impune controale permanente la frontiere și va bloca toate intrările ilegale „fără excepție”, susținând că reglementările actuale ale UE sunt „în mod evident disfuncționale” și că Germania trebuie să acorde prioritate legislației naționale.

Scholz a criticat poziția lui Merz, insistând că o astfel de politică ar fi incompatibilă atât cu legislația germană, cât și cu cea a UE și ar risca să submineze unitatea europeană.

Pe măsură ce se apropie alegerile, dezbaterea privind controlul frontierelor continuă să modeleze peisajul politic al Germaniei, politicile privind migrația urmând să fie o problemă definitorie pentru următorul guvern.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!