Franţa, în continuare prima destinaţie turistică din lume
Sectorul turismului reprezintă circa 8% din PIB-ul Franţei şi numără aproape 2 milioane de locuri de muncă directe, potrivit RFI. Altfel spus, este un sector care cântăreşte mult în economia franceză.
Cu 100 de milioane de vizitatori internaţionali în 2023, Franţa a fost anul trecut singura destinaţie turistică din lume care şi-a regăsit cifrele dinaintea pandemiei de Covid-19. O adevărată performanţă, o dovadă a rezilienţei de care a dat dovadă sectorul în ciuda unor evenimente care au marcat ţara în ultimii ani: pandemia dar şi o serie de atentate, greve şi revolte – precum vestele galbene sau manifestaţiile contra reformei pensiilor.
2023 a fost primul an «complet» post-pandemie, an în care hotelurile franceze au înregistrat un plus de 15% per cameră comparativ cu 2022 şi un plus de 25% faţă de 2019, ultimul an dinaintea pandemiei.
Cu 6 luni înaintea Jocurilor olimpice de la Paris, 60% din camerele de hotel sunt deja rezervate
Trei regiuni în particular s-au arătat extrem de atractive pentru turism : Provence Alpes Côte d’Azur – cea sudică, de la Mediterană – Île-de-France – regiunea capitalei Paris – şi Auvergne Rhone Alpes. Destinaţiile montane au fost şi ele agreate de turişti, rata de ocupare a camerelor în Alpii de nord fiind de peste 90%.
Pentru anul în curs, perspectivele sunt şi ele extrem de pozitive. Cu 6 luni înaintea Jocurilor olimpice de la Paris, 60% din camerele de hotel sunt déjà rezervate. Cifrele, nemaivăzute în istoria acestei competiţii sportive din spusele specialiştilor, sunt similare şi pentru locaţiile în reşedinţe sau la particulari.
În ciuda cifrelor excepţionale ale lui 2023 şi perspectivele bune pentru anul în curs, actorii sectorului subliniază că e nevoie acum de o fază de normalizare a activităţii în 2024 şi 2025. În plus, pentru a menţine atractivitatea ţării, e nevoie de investiţii uriaşe. Trebuie de exemplu întărit sectorul gamei medii de hoteluri precum şi locaţiile destinate familiilor. Trebuie investit şi în turismul durabil şi combătut supra-turismul ce poate fi observat în anumite locuri. În fine, transporturile şi securitatea necesită şi ele atenţie şi bugete sporite.
Sunt aşteptaţi cu ocazia JO de la Paris circa 16 milioane de vizitatori
Investiţiile sunt cu atât mai urgente şi obligatorii, pe alocuri, cu cât 2024 este un an plin de evenimente susceptibile să atragă turişti. Evident, Jocurile olimpice şi paralimpice de la Paris, programate de la sfârşitul lui iulie până la începutul lui septembrie. Sunt aşteptaţi cu această ocazie circa 16 milioane de vizitatori şi 4 miliarde de telespectatori, altfel spus o oportunitate unică şi de vis pentru a pune în lumină ospitalitatea franceză. În iunie se vor comemora 80 de ani de la Debarcarea aliată din Normandia la care vor veni să asiste mai mulţi şefi de stat dar care va da naştere şi la o serie de festivităţi destinate să onoreze memmoria celor care au pariicipat la bătălia din 6 iunie 1944. În octombrie va avea loc festivalul şi sommet-ul Francofoniei la castelul Villers-Cotterêts, pentru prima dată în Franţa de trei decenii încoace. Cu ocazia celebrării a 150 de ani de la prima expoziţie impresionistă, muzeul d’Orsay, unde se află cea mai mare colecţie de tablouri din acest curent artistic, va propune amatorilor o expoziţie majoră ce îşi va deschide porţile pe 26 martie. În fine, pe 8 decembrie urmează să se redeschidă catedrala Notre-Dame din Paris după 5 ani de lucrări intense de renovare ca urmare a incendiului care a răvăşit monumenntul în aprilie 2019.