Franța în locul Rusiei: India vrea să înlocuiască bătrânele MIG-uri cu avioane franțuzești Rafale
Liderii Indiei și Franței au încheiat negocierile pentru achiziționarea a 26 de avioane de luptă Rafale M de către New Delhi, pentru 7,6 miliarde de euro, relatează publicația de specialitate Global Defense Corp.
Armata indiană intenționează să înlocuiască flota învechită de avioane rusești MiG-29K și MiG-29KUB cu avioane franțuzești. În acest sens, ministrul francez al Apărării urmează să semneze contractul în aprilie, în timpul vizitei pe care o va întreprinde în India.
Franța a depășit deja Rusia în topul exportatorilor de armament la nivel global, trecând pe locul al 2-lea, după Statele Unite, potrivit celui mai recent raport al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), care monitorizează achizițiile globale de arme. Potrivit raportului, exporturile militare ale Franței au crescut cu 47% în perioada 2019-2023 față de precedentul interval de cinci ani.
De cealaltă parte, exporturile de arme ale Rusiei au scăzut cu 47% în 2024 față de 2022, când armata rusă a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, potrivit datelor SPIRI.
”Scăderea din 2022 se datorează probabil deciziei Rusiei de a acorda prioritate producției de arme cheie pentru propriile forțe armate, mai degrabă decât pentru export”,
notează analiștii SIPRI.
Per ansamblu, în ultimii cinci ani, exporturile de arme rusești au scăzut cu 64% față de precedentul interval similar, iar cota Rusiei pe piața mondială a armelor a scăzut la 7,8%. Dacă în perioada 2018–2022 livrările rusești au fost direcționate spre 47 de țări, în 2024 numărul acestora a ajuns la 33. Asia și Oceania au reprezentat 74% din exporturile rusești, în timp ce Africa a contribuit cu 12%. În același timp, India a fost cel mai mare cumpărător de arme din Rusia, cu o cotă de 38% din importurile de arme ale Indiei.
Franța preia o cotă semnificativă de piață de la Rusia.
”Cea mai mare parte a exporturilor de arme ale Franței (42%) a mers către țări din Asia și Oceania, iar alte 34% au fost către țări din Orientul Mijlociu. Cel mai mare destinatar unic de arme franceze a fost India, care a reprezentat aproape 30%”,
notează raportul SIPRI.
Producătorul avioanelor de luptă Rafale, compania Dassault Aviation, a declarat recent că observă o creștere semnificativă a cererii, din cauza implicării Rusiei în războiul din Ucraina și a incertitudinii UE cu privire la menținerea ajutorului militar al SUA pentru Kiev.
Compania franceză a mai transmis că intenționează să livreze 25 de avioane Rafale și 40 de avioane Falcon în 2025.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a sugerat aliaților europeni și altor state cu care întreține relații diplomatice cumpărarea de avioane de vânătoare franceze Rafale în locul avioanelor americane F-35.
Până acum, cea mai mare problemă a complexului militar-industrial francez este capacitatea limitată de producție, în condițiile în care Dassault Aviation produce anual 25 de avioane de vânătoare Rafale, în vreme ce compania omoloagă americană Lockheed Martin intenționează să producă 190 de avioane de vânătoare F-35 în acest an.