Închide

Franța | Penurie de carburanţi la staţiile de benzină. Care este motivul?

Avatar
refuel, gas pump, gas station

Fotografie de markusspiske pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Franţa se confruntă cu o penurie de carburanţi la staţiile de benzină, din cauza unei greve a lucrătorilor de la mai multe rafinării. Guvernul a fost nevoit să aleagă soluţii de urgenţă, transmite Rador.

Declanșat oarecum timid, în urmă cu vreo 10 zile, conflictul de muncă al lucrătorilor de la principalii furnizori de combustibil din Franța, Total Energy și Esso Exxon Mobil, s-a amplificat treptat, ajungându-se în weekendul trecut ca aproape 30% din benzinării să fie închise la nivel național din cauza lipsei de aprovizionare.

Cea mai tensionată situație se înregistrează în departamentele din nordul țării, astfel că mulți francezi au trecut granița în Belgia pentru a-și face plinul.

Premierul Élisabeth Borne a anunțat, aseară, că s-a apelat la stocurile strategice de carburanți și că livrările către benzinării vor ajunge progresiv, urmând ca situația să se îmbunătățească până la sfârșitul săptămânii.

La presiunea guvernului, cei doi giganți petrolieri le-au propus ieri sindicatelor să se întâlnească de urgență și să negocieze pentru a pune capăt atât grevei, cât și blocării rafinăriilor și depozitelor de combustibili.

Lucrătorii cer majorarea cu 10% a salariilor, după ce companiile pentru care muncesc au anunțat profituri enorme pe primele şase luni ale anului. Total Energy, una dintre cele mai puternice întreprinderi franceze, a raportat un beneficiu de 11 miliarde de euro în primul semestru.

scroll to top