Închide

Gâlceavă pe buget: PNL și USR nu se înțeleg pe banii trimiși cu dedicație primarilor din țară

Avatar
Orban și Barna

Sursa foto: Mediafax / Andreea Alexandru / Adevărul.ro.

Timp de citire: 2 minute

Surse politice citate de Hotnews susțin că liderii coaliției de guvernare, reuniți în această după-masă într-o ședință la vila Lac, la solicitarea președintele Klaus Iohannis, nu reușesc să ajungă la un consens privind modul în care vor fi împărțiți banii pe proiectele aflate în desfășurare.

“Neînțelegerile sunt pe sumele care trebuie direcționate prin ministerul Dezvoltării către administrațiile locale. Este vorba de proiectele aflate în derulare. Primarii PNL au o serie de proiecte aflate în derulare care necesită finanțare. De partea cealaltă, USR are la nivel local o serie de proiecte pe care vor să le demareze. Discuția s-a blocat pentru că USR dorește fonduri pentru a-și pune în aplicare proiectele”, au explicat sursele citate.

De altfel liderii Coaliției au recunoscut că sunt probleme la elaborarea bugetului de stat și că acesta ar putea întârzia.

Liderul PNL, Ludovic Orban susține că bugetul “este afectat de obiective, ţinte referitoare la deficitul bugetar, la necesitatea de a asigura resurse pentru co-finanţarea proiectelor care sunt din fonduri europene, de asigurarea de resurse financiare pentru toate celelalte tipuri de programe, inclusiv programele de susținere a oamenilor de afaceri”.

“E un proiect de buget a unui Guvern de coaliție nou învestit, este un proiect care necesită negocieri mult mai complexe. Bugetul se va întemeia pe prognoza realizată de Comisia de prognoză. Creșterea economică estimată este aproximativ 4,3 la sută. Eu zic că este o estimare aproape de realitate, pe baza estimărilor de la Comisia Europeană și estimării ale unor instituții internaționale financiare”, a declarat Ludovic Orban.

Și liderul USR, Dan Barna a declarat în urmă cu o zi, după ședința coaliției de guvernare, că proiectul bugetului de stat pentru 2021 ar putea întârzia câteva zile. Bugetul este sub o presiune foarte mare datorită necesității de a ne încadra în acel deficit de 7% din PIB agreat cu Comisia Europeană, a declarat vicepremierul Dan Barna, într-o conferință la Bursa de Valori București (BVB).

“În momentul de față este dezbaterea internă în Guvern pentru construcția bugetului. Colegii mei miniștri din coaliție discută cu Ministerul Finanțelor chiar în aceste zile construcția bugetului pentru a ajunge la începutul lunii februarie cu bugetul în Parlament. Acordul sau principiul dinspre Comisia Europeana în urma discuțiilor din ECOFIN este acel deficit de 7%”, a spus el.

scroll to top