Închide

Garda de Mediu achiziționează 40 de drone pentru a găsi mai ușor sursele de poluare

Avatar
power plant, brown coal, fields

Fotografie de jplenio pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Garda de mediu va achiziționa drone pentru a identifica mai repede sursele de poluare, dar e nevoie şi de modificări legislative pentru a-i descuraja pe cei care poluează intenţionat.

În București, ultimul episod de poluare a fost acum 3 zile când indicii de particule fine au fost depăşiţi şi de 6-7 ori în sudul oraşului, transmit Știrile TVR.

Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului vor achiziționa 40 de drone cu senzori. Acestea vor fi folosite la monitorizarea calității aerului împreună cu 20 de laboratoare mobile noi. În fiecare județ va fi câte o dronă.

”Aceste drone performanțe vor patrula sau vor fi trimise spre sursele de poluare unde vor măsura calitatea aerului, dar și vor filma sau face fotografii”, relatează jurnalistul TVR, Alex Costache.

Dronele și auto-laboratoarele vor costa peste 10 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

”Proiectul a fost practic demarat din anul 2020, acum suntem în faza de achiziţie tocmai datorită episodelor repetate de poluare a aerului. Este foarte greu să depistezi cu precizie şi în timp real sursele de poluare de la sol”, spune Mărioara Gătej, comisar general la Garda de Mediu.

Oana Neneciu de la platforma indepdententa de monitorizare a calității aerului AERLIVE spune că e nevoie însă și de modificări legisaltive. Arderea deșeurilor trebuie pedepsită că infracțiune. Iar comerţul cu metale provenite din topiri necontrolate să fie interzis.

În urmă cu trei zile, în sudul și vestul capitalei, din Popești leordeni şi Ferentari până în Chiajna și Giulești, au fost înregistrate depășiri ale pariculelor fine chiar și de 7 ori. Poluarea putea proveni de la arderi de deşeuri, dar şi de sursele de încălzire alternativă ale populaţiei. Sunt multe locuinţe în care oamenii pun orice pe foc pentru a se încălzi, inclusiv resturi foarte poluante. Iar particulele fine care se degajă pot provoca boli respiratorii. Sau cancer.

scroll to top