Închide

Genele false și perucile au contribuit la redresarea exporturilor din Coreea de Nord

Avatar
make-up, model, eyelash

Fotografie de Engin_Akyurt pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Vânzările de milioane de dolari de gene false nord-coreene – comercializate în magazinele de frumusețe din întreaga lume ca fiind “made in China” – au contribuit la o redresare a exporturilor statului secret anul trecut, potrivit Reuters.

Prelucrarea și ambalarea genelor false nord-coreene – realizate în mod deschis în China vecină, cel mai mare partener comercial al țării – oferă regimului lui Kim Jong Un o modalitate de a ocoli sancțiunile internaționale, furnizând o sursă vitală de valută străină.

Reuters a vorbit cu 20 de persoane – dintre care 15 din industria genelor, precum și cu avocați specializați în drept comercial și experți în economia Coreei de Nord – care au descris un sistem în care firmele cu sediul în China importă produse semifinite din Coreea de Nord, care sunt apoi finalizate și ambalate ca fiind chinezești.

Genele finite sunt apoi exportate pe piețe precum Occidentul, Japonia și Coreea de Sud, potrivit celor opt persoane care lucrează pentru companii direct implicate în acest comerț.

Unele dintre aceste persoane au vorbit cu condiția să fie folosite doar numele de familie, deoarece nu au fost autorizate să vorbească cu presa.

Coreea de Nord este de mult timp un exportator important de produse pentru păr, cum ar fi peruci și gene false, care permit oamenilor să evite complicațiile legate de rimel și să obțină un aspect dramatic. Însă exporturile au scăzut în timpul pandemiei COVID-19, când Coreea de Nord și-a închis ermetic granițele.
Comerțul semnificativ cu gene fabricate în Coreea de Nord prin China a fost reluat în 2023, potrivit documentelor vamale și a patru persoane din industrie.

Datele vamale chineze au arătat că exporturile Coreei de Nord către China au crescut de peste două ori în 2023, când s-au redeschis granițele. China este destinația pentru aproape toate exporturile declarate ale Coreei de Nord.

Perucile și genele au reprezentat aproape 60% din exporturile declarate ale Coreei de Nord către China anul trecut. În total, Coreea de Nord a exportat 1.680 de tone de gene false, bărbi și peruci în China în 2023, în valoare de aproximativ 167 de milioane de dolari.

În 2019, când prețurile au fost mai mici, a exportat 1.829 de tone în valoare de doar 31,1 milioane de dolari.

Departamentul de Stat al SUA și experții internaționali estimează că Coreea de Nord confiscă până la 90% din veniturile străine generate de cetățenii săi, dintre care mulți trăiesc în sărăcie. Reuters nu a putut stabili cât din veniturile obținute din vânzarea de gene au revenit guvernului lui Kim și nici cum au fost folosite.

“Trebuie să presupunem că … milioanele de dolari pe care Coreea de Nord le obține în fiecare lună prin acest comerț cu gene sunt folosite pentru regimul lui Kim Jong Un”, a declarat avocatul specializat în sancțiuni Shin Tong-chan, cu sediul la Seul. Opinia sa a fost coroborată de alți doi experți în comerț internațional, deși niciunul nu a furnizat dovezi specifice.

Coreea de Nord nu a răspuns la solicitările de comentarii pentru acest articol trimise misiunilor sale la ONU din New York și Geneva, ambasadei sale din Beijing și biroului său consular din orașul chinezesc de frontieră Dandong.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că Beijingul și Pyongyangul “sunt vecini prietenoși” și că “cooperarea normală între cele două țări, care este legală și conformă, nu ar trebui să fie exagerată”.

SANCȚIUNILE ONU ȘI SUA

Începând din 2006, Consiliul de Securitate al ONU a încercat să blocheze programul de arme nucleare al Pyongyangului prin aproape o duzină de rezoluții de sancțiuni care îi limitează capacitatea de a comercializa produse precum cărbune, textile și petrol. De asemenea, a impus restricții stricte asupra nord-coreenilor care lucrează în străinătate.

Sancțiunile adoptate de Consiliul de Securitate ar trebui să fie puse în aplicare de statele membre ale ONU – care sunt toate obligate din punct de vedere juridic să le pună în aplicare – prin intermediul legislației locale.

Dar nu există o interdicție directă privind produsele pentru păr, astfel încât comerțul cu gene false din Coreea de Nord nu încalcă neapărat legislația internațională, au declarat pentru Reuters trei experți în domeniul sancțiunilor.

Reuters a prezentat concluziile sale Ministerului chinez de Externe, care a declarat că “nu are cunoștință de circumstanțele” descrise, dar că orice presupusă încălcare a sancțiunilor ONU este “complet nefondată”.

Ministerul de Externe al Japoniei nu a comentat constatările Reuters, dar a declarat că Tokyo, care interzice comerțul cu Pyongyang, va continua să ia în considerare “cea mai eficientă abordare” față de Coreea de Nord. Serviciul diplomatic al Uniunii Europene nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la genele fabricate în Coreea de Nord care sunt vândute în jurisdicția sa.

Începând din 2008, Statele Unite și-au extins separat propriile măsuri împotriva Coreei de Nord, care includ sancțiuni pentru orice companie care stochează sau vinde produse ale căror vânzări finanțează regimul Kim: o restricție care se aplică și firmelor non-americane care folosesc dolarul american.

Dar există limitări practice și politice în ceea ce privește capacitatea Washingtonului de a aplica astfel de sancțiuni în mod unilateral asupra unor entități precum întreprinderile străine care au o expunere minimă la sistemul financiar american și nu vând în principal către clienți americani, potrivit a doi avocați specializați în domeniul sancțiunilor internaționale.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei americane a declarat că “aplică în mod activ gama largă a autorităților noastre de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, atât împotriva firmelor americane, cât și a celor străine” și va “continua să vizeze în mod agresiv orice eforturi de generare de venituri” din partea Pyongyangului.

Trezoreria a făcut referire, de asemenea, la înțelegerea de aproape 1 milion de dolari cu e.l.f. Cosmetics în 2019, în legătură cu acuzațiile că firma cu sediul în SUA a vândut din greșeală gene false care conțineau materiale din Coreea de Nord.

Compania-mamă a e.l.f. a declarat într-un dosar din 2019 că a descoperit că doi furnizori au folosit materiale nord-coreene în timpul unui “audit de rutină, autoadministrat” și că a abordat rapid problema, care a stabilit că nu era “semnificativă”.

Compania, care de atunci a încetat să mai vândă gene false, și-a reiterat angajamentul de a fabrica produse în mod legal și responsabil într-o declarație pentru Reuters pentru acest articol.

Reuters nu a putut stabili dacă există în prezent companii occidentale implicate în comerțul cu gene nord-coreene.

scroll to top