Închide

Generația Z folosește mai mult TikTok decât Google ca motor de căutare. Dar există un risc major!

Avatar
Person holding black android smartphone

Fotografie de cottonbro pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

TikTok nu mai este doar un loc pentru dansuri virale și hack-uri de mâncare. Utilizatorii generației Z au început să înlocuiască Google cu TikTok ca motor de căutare principal, a raportat recent The New York Times. Dar aceasta ar putea fi o problemă serioasă.

Un nou studiu realizat de NewsGuard, un site care monitorizează dezinformarea pe internet, a constatat că unul din cinci rezultate de căutare pe TikTok conține informații eronate. Studiul a analizat primele 20 de rezultate ale căutării pe 27 de subiecte de știri diferite, de la „alegerile din 2022” la „vaccinul ARNm”.

Studiul NewsGuard a constatat că TikTok a determinat și utilizatorii cu termeni de căutare părtinitori. De exemplu, dacă un utilizator a căutat „vaccin covid”, TikTok ar oferi sugestii pentru termeni de căutare mai părtinitori, cum ar fi „adevăruri despre vaccinul covid” sau „vaccinul covid HIV”.

Mai mult de jumătate din rezultatele căutării care au apărut în legătură cu alegerile intermediare din 2022 au conținut „retorică hiper-partizană de stânga”, se arată în studiu.

Fake news și informații periculoase

Informarea greșită pe TikTok este deosebit de semnificativă, având în vedere numărul de videoclipuri cu remedii la domiciliu care circulă pe platformă. De exemplu, lipsa continuă de lapte praf pentru bebeluși a dus la o nebuloasă de videoclipuri care promovează formulele de lapte pentru copii DIY (do-it-yourself), pe care pediatrii le-au etichetat drept „periculoase”.

După decizia Curții Supreme de a anula cazul Roe vs. Wade, remediile pe bază de plante pentru avort au început să fie populare pe TikTok. Videoclipurile care sugerau de la pătrunjel amar la mugwort (pelin negru, Artemisia Vulgaris), o plantă cu flori, au fost prezentate ca remedii pentru avort. Business Insider a raportat că un videoclip TikTok care sugerează că pelinul negru poate induce un avort spontan a avut peste 1 milion de vizualizări pe TikTok.

Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă a remarcat că „foarte puține cercetări au fost făcute asupra pelinului negru la oameni”.

Impactul TikTok a ajuns masiv și în rândul vârstei a treia. Insider citează pe Meghna T., un pensionar din suburbia Michigan, care a spus că, dacă caută ceva legat de sănătate sau educație, folosește în continuare Google. Dar pentru „orice altceva”, apelează la TikTok.

scroll to top