Închide

Generațiile Y, Z și Alpha vor deveni cei mai mari cumpărători de bunuri de lux până în 2030, arată un nou studiu

Avatar
girlfriends, party, young women

Fotografie de geraldfriedrich2 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Generațiile Y și Z au fost responsabile pentru întreaga creștere a pieței de lux în 2022, conform unui raport Bain & Company. Generațiile mai tinere urmează să devină cei mai mari cumpărători de bunuri de lux până în anul 2030, se arată în raport. Până în 2030, cheltuielile generației Z și Alpha sunt estimate să crească de trei ori mai repede decât ale oricăror altor generații, notează Business Insider.

Consumatorii din generațiile Y, Z și Alpha nu se tem să arunce cu bani când vine vorba de lux – iar facturile lor de lux  urmează să devină și mai mari.

Baza de consumatori a pieței de lux va ajunge la 500 de milioane până în 2030, potrivit unui raport al Bain & Company publicat pe 17 ianuarie. Studiul se bazează pe informații și date furnizate de Fondazione Altagamma, un trust italian de produse de lux cu peste 280 de companii de lux, ca membrii.

Cea mai mare parte a acestor achiziții de lux va fi făcută de cei mai tineri consumatori la nivel global, conform raportului: Generațiile Y, Z și Alpha vor deveni cei mai mari cumpărători de lux până în 2030, reprezentând cel puțin 80% dconsumatori, in achizițiile globale.

Millennialii născuți între 1980 și 1994 sunt denumiți Generația Y, în timp ce Generația Z se referă la cei născuți între 1995 și 2009. Cei născuți după 2010 fac parte din Generația Alpha.

Nu numai că vor fi cel mai semnificativ grup de cumpărători, dar și cheltuielile Generației Z și Alpha sunt programate să crească de trei ori mai repede decât ale altor generații până în 2030, ocupând o treime din piața de lux. Aceasta este o reflectare a „atitudinii precoce a generației față de lux”, se arată în raportul Bain.

Aceste tendințe de schimbare au devenit deja vizibile. Nidhi Pandurangi de la Insider a raportat în decembrie că un număr mare de tineri americani cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani aleg să locuiască cu părinții lor – la un nivel nemaivăzut din epoca Marii Depresiuni – făcând astfel economii și având un buget mai mare disponibil pentru cheltuieli de lux.

Dan Latu și Kelsey Neubauer, de la Insider au analizat obiceiurile de consum ale tinerilor și au vorbit cu tineri de 20 de ani care locuiesc acasă și cheltuie pe mașini, genți de designer și cluburi de noapte.

Aceste obiceiuri ar putea fi, de asemenea, un rezultat al pieței de resale de lux, în plină expansiune, unde Generația Y, Z și Alpha tratează bunurile de lux ca investiții valoroase.

De exemplu, o geantă Chanel Medium Classic Flap a fost vândută la un preț mediu de 3.900 de dolari în 2011, pe baza datelor compilate de Nasdaq. Un deceniu mai târziu, valoarea a explodat la o medie de 7.800 de dolari. O geantă cumpărată în 2011 ar fi putut produce în 2021 o rentabilitate de 200% a investiției.

Făcând paralele cu indicele S&P 500, un dolar investit în 2011 ar putea avea o rentabilitate de aproximativ 149% în 2021, demonstrând că anumite bunuri de lux nu sunt doar o investiție în modă, ci au potențialul de a fi investiții financiare profitabile.

Îmbrăcămintea a condus în creșterea vânzărilor de bunuri de lux în 2022

Bunurile personale de lux au avut o performanță bună anul trecut, îmbrăcămintea conducând creșterea în sector, se arată în raportul Bain.

Generația Y, Z și Alpha cheltuiesc mai mult pe îmbrăcăminte de lux din cauza fenomenului „post-streetwear”. Unele elemente ale post-streetwear includ fluiditatea de gen și incluziunea. În loc să se concentreze pe ceea ce este în tendințe, consumatorii mai tineri sunt mai preocupați de tehnicile, materialele și funcțiile hainelor, conform raportului Bain.

Raportul Bain observă o creștere record a vânzărilor de pantofi de lux, în care Generația Y, Z și Alpha nu aruncă banii pe adidașii emblematici Nike Air Jordan 1, ci se orientează mai mult spre pantofi cu aspect Birkenstock – cunoscuți anterior ca „sandale fussbett”. Aceste sandale au de obicei o talpă cu platformă înaltă, realizată dintr-un material ușor și are curelușe sau catarame pentru a susține picioarele.

Raportul mai spune că piața de lux se va distanța de modelele tradiționale de afaceri spre experiențe de cumpărături virtuale, cum ar fi Web 3.0 și metaversul. Se așteaptă ca acest lucru să facă bunurile de lux mult mai accesibile și să stimuleze vânzările către consumatorii din generația Y, Z și Alpha.

scroll to top