Închide

Germania: Acord preliminar între SPD, Verzi și Liber-Democrați pentru formarea noului guvern

Avatar
Coalitia Semafor

Coaliția ”Semafor”, numită astfel după culorile specifice celor trei partide care o alcătuiesc: SPD - roșu, FDP - galben, Verzii - verde.

Timp de citire: < 1 minut

Social-democraţii (SPD), care au obţinut cel mai bun scor în alegerile din Germania, Verzii şi Liber-Democraţii (FDP) au anunţat vineri că au ajuns la un acord preliminar în vederea formării unui guvern, relatează presa internațională, citată de Agerpres.

“Am reuşit efectiv să ne punem de acord asupra unui document. Este un rezultat foarte bun, asta arată cu claritate că un guvern poate fi format în Germania.Un nou început este posibil cu cele trei partide”, a declarat social-democratul Olaf Scholz, probabilul viitor cancelar, în cadrul unei declaraţii de presă împreună cu liderii partidelor ecologist şi liberal.

Potrivit unui draft de document consultat de Reuters, cele trei partide s-au pus de acord asupra unor puncte majore, printre care şi renunţarea la centralele pe cărbune până în 2030.

De asemenea, ei au convenit ca 2% din suprafaţă să fie folosită pentru turbine eoliene pe pământ, ca pe toate acoperişurile adecvate să se instaleze panouri solare şi ca timpul pentru acordarea permiselor necesare să se reducă la jumătate, se menţionează în draft.

De asemenea, relatează AFP, social-democraţii, ecologiştii şi liberalii vor să menţină limitările la datoria publică înscrise în constituţia naţională şi au promis să nu mărească impozitele.

Cele trei partide vor să crească investiţiile în următorii ani, dar “în cadrul frânei pentru îndatorare constituţionale” germane, care limitează strict posibilităţile de deficit public.

scroll to top