Germania dorește încetarea haosului la frontierele din UE
Germania dorește să pună capăt abordărilor haotice ale statelor membre UE de a restricționa călătoriile în Europa, pe măsură ce un nou val de cazuri de coronavirus câștigă avânt pe tot continentul. Berlinul deține în prezent președinția rotativă a UE, care a fost dominată de răspunsul Europei la pandemia de coronavirus, scrie Euractiv.com.
Acest răspuns a fost adesea haotic, pe măsură ce statele membre și-au construit propria cale de a combate virusul, inclusiv prin închiderea frontierelor fără notificare prealabilă, făcând astfel ravagii asupra economiei.
Problema a devenit mai urgentă vineri (29 august), când Ungaria a anunțat interzicerea intrării nerezidenților pe teritoriul său începând de marți, copiind o decizie bruscă luată la începutul crizei sanitare.
Înaintea unei reuniuni a trimișilor statelor membre organizată miercuri, Germania a inițiat un document cu o propunere de discuție, văzut de AFP, care oferă câteva idei pentru o mai bună cooperare. În cadrul acestuia, Berlin-ul a subliniat că este în continuare responsabilitatea fiecărui stat membru să ia măsurile pe care le consideră adecvate.
Cu toate acestea, „o abordare fragmentată” a restricțiilor de călătorie „trebuie evitată” pentru a nu repeta situația haotică din martie, când țările și-au închis frontierele fără consultare.
„Întrebarea este dacă este posibil să se identifice domeniile în care este posibilă o coordonare mai bună și mai strânsă”, a spus un diplomat al UE. „Prima întrebare este dacă o coordonare mai strânsă este susținută de toate statele membre”, a adăugat diplomatul.
Documentul ce propune discuția solicită, în special, o listă de zone de risc, convenită de UE, pe baza unor criterii și date comune.
În acest moment, diferite state membre utilizează criterii diferite pentru a impune restricții de călătorie, iar acestea pot fi impuse fără avertisment, ca în cazul Ungariei. Există, de asemenea, nenumărate modalități de a clasifica riscul, unele țări folosind două culori pentru clasificare – de exemplu „verde” și „roșu” – în timp ce altele folosesc trei, patru sau deloc.
Documentul a recomandat, de asemenea, acordul privind pragurile epidemiologice care ar declanșa restricții, care există acum în „o varietate de indicatori” în toate statele membre. Comisia Europeană a declarat că a susținut efortul și a îndemnat țările să se îndepărteze de interdicțiile generale, care nu au fost eficiente, a spus acesta.