Germania dorește transformarea infrastructurii de gaze naturale în infrastructură de hidrogen
Agenția Federală a Rețelelor din Germania (BNetzA) a autorizat o serie de conducte de transport gaze naturale pentru a putea fi convertite și folosite în viitor la transportul hidrogenului, relatează Christian Schaudwet în Tagesspiegel.
Mai multe etape legislative și de reglementare ar fi încă necesare înainte ca aceste conducte să poată fi convertite, scrie Tagesspiegel. Agenția, a acceptat planul de dezvoltare a rețelei operatorilor pentru 2020-2030 cu mai multe cereri de modificări, permițând ca aceste conducte să fie scoase din actuala infrastructură de gaze naturale și să fie adăugate în viitor la rețeaua de hidrogen.
În același timp, s-a mai spus că rețeaua de hidrogen nu poate face parte din planul de dezvoltare a rețelei de gaze naturale și trebuie stabilite mai întâi noi reguli. Operatorii au declarat că acțiunea autorităților de reglementare a permis demararea proiectelor individuale, dar au solicitat un plan integrat de rețea atât pentru gazul natural, cât și pentru hidrogen, deoarece aceasta a fost singura modalitate de a asigura „înființarea unei rețele de hidrogen supra-regionale ca o coloană vertebrală pentru o economie competitivă a hidrogenului ”.
Prin acceptarea planului de dezvoltare, Agenția a validat proiectele operatorilor de rețele, care vor să investească 7,83 miliarde de euro în infrastructura de gaze naturale în deceniul actual, inclusiv construcția a 1.620 de kilometri de conducte.
Hidrogenul verde produs din energie regenerabilă este considerat esențial pentru rezolvarea unor provocări legate de tranziția energetică, cum ar fi decarbonizarea proceselor industriale sau transportul de marfă pe distanțe lungi. Cu toate acestea, infrastructura actuală de gaze naturale nu este adecvată pentru a gestiona transportul hidrogenului pur. Segmente din această rețea ar putea fi transformate pentru a servi ca infrastructură de transport a hidrogenului.
În solicitarea sa de modificare a planurilor de dezvoltare a rețelelor, BNetzA scrie că pregătirea infrastructurii existente de gaze naturale pentru transportul hidrogenului este, în general, mult mai ieftină decât construirea unei rețele noi de la zero.
Operatorii germani de rețele de gaze au declarat în 2020 că ar putea implementa o rețea inițială de hidrogen la un „cost justificat” de 660 milioane de euro, în mare parte prin conversia conductelor existente.