Germania: Emisiile de CO2 au scăzut în 2024 pe fondul vremii călduroase și al economiei stagnante
Emisiile de dioxid de carbon ale Germaniei au scăzut în 2024 datorită dezvoltării agresive a energiei solare și eoliene, precum și a temperaturilor mai blânde și a declinului industriei, scrie Euractiv.
Deși din 1990 țara și-a redus la aproape jumătate emisiile anuale de carbon, această reducere a fost determinată în principal de extinderea energiei regenerabile. Alte sectoare ale economiei, precum transporturile și industria, au rămas în urmă.
Germania a emis aproximativ 656 de milioane de tone de dioxid de carbon în 2024, conform celor mai recente cifre ale organizației Agora Energiewende, ceea ce reprezintă o scădere de 3% față de 2023 și o scădere de 48% față de 1990. Această cifră este, de asemenea, sub plafonul de 692 de milioane de tone pentru 2024, astfel cum prevede Legea federală privind acțiunea pentru climă (Bundes-Klimaschutzgesetz sau KSG).
Legea germană vizează, de asemenea, o reducere de 65% până în 2030, de 88% până în 2040 și neutralitatea netă până în 2045 – cu cinci ani mai devreme decât termenul limită de zero emisii nete al UE.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că munca grea depusă de țară dă roade, considerând-o
„pe drumul cel bun”,
însă grupul ecologist WWF Germania a afirmat că majoritatea sectoarelor nu și-au îmbunătățit semnificativ amprenta de carbon.
Pentru a combate domeniile problematice precum transportul și construcțiile, Habeck a declarat că Germania ar trebui să facă mai mult în ceea ce privește creșterea electromobilității, adăugând că mai sunt multe de făcut în domeniul locuințelor și construcțiilor.
Reduceri determinate de energia regenerabilă
Think tank-ul atribuie reducerea din 2024 în principal transformării sectorului energetic al țării, inclusiv dezafectării mai multor centrale pe cărbune și creșterii producției de energie regenerabilă, dar și
„condițiilor meteorologice blânde și performanței economice mai slabe”.
Directorul Agora Energiewende, Simon Müller, a declarat că măsurile de protecție a climei au arătat un impact din ce în ce mai puternic asupra sectorului energiei electrice.
În timp ce performanțele economice slabe este posibil să fi contribuit la declin, dezindustrializarea nu pare să fi condus la reducerea emisiilor.
Raportul notează că emisiile industriale chiar au crescut în 2024
„în principal din cauza unei ușoare creșteri a producției în industriile mari consumatoare de energie”.