Germania leagă accesul la fondurile de redresare ale UE de respectarea valorilor democratice
Germania, care urmează să preia președinția rotativă a Uniunii Europene la 1 iulie, va condiționa accesul statelor membre la fondurile destinate redresării post-pandemie de respectarea regulilor democratice și ale statului de drept, potrivit unui document consultat de Reuters. Acțiunea pare să vizeze, întâi de toate, Polonia și Ungaria.
De altfel, încă din urmă cu o săptămână, într-o declarație de presă comună de după o întâlnire bilaterală, miniștrii de externe de la Varșovia și Budapesta declarau într-un glas că sunt ”împotriva legării fondurilor de statul de drept, nu pentru că am considera că statul de drept nu este important, ci pentru că nimeni nu poate stabili criterii obiective.” Crearea unui asemenea mecanism ar fi ”nejustificată” şi ”motivată politic”, cred aceștia
Pe de altă parte, documentul citat de Reuters arată că ”planul de recuperare trebuie să se bazeze pe solidaritate, coeziune și convergență, respectând pe deplin valorile, drepturile și normele statului de drept.”
Documentul a fost semnat, de asemenea, și de Slovenia și Portugalia, care vor prelua președinția rotativă a UE timp de șase luni în 2021.
Prima reuniune a celor 27 de state membre UE, împreună cu reprezentanți ai instituțiilor comunitare, va avea loc pe 19 iunie, pe baza propunerii prezentate de șefa Executivului european, Ursula von der Leyen.
În baza documentului prezentat acum de Reuters, Comisia Europeană ar putea recomanda suspendarea sau retragerea fondurilor alocate unui stat membru care încalcă normele statului de drept. Pentru luarea acestei decizii ar urma să fie necesară o majoritate simplă a statelor UE.