Închide

Germania susține încetarea scutirii fiscale acordate de UE care ajută retailerii Shein și Temu

Avatar
Shein

Foto: Captură euqs.shein.com

Timp de citire: 3 minute

Germania susține o revizuire a taxelor de import din Uniunea Europeană, care ar putea pune capăt unei scutiri pentru coletele ieftine care a ajutat retailerii online Shein și Temu să acapareze cote de piață cu hainele, accesoriile și gadgeturile lor la prețuri reduse fabricate în China, potrivit Reuters.

Criticii retailerilor Shein și Temu din Statele Unite s-au plâns deja că aceștia se folosesc de o scutire de taxe de import în această țară pentru a subcota rivalii și pentru a evita inspecțiile vamale ale produselor lor.

Această practică ajută cele două companii să ofere cumpărătorilor din întreaga lume rochii la prețuri de doar 8 dolari și ceasuri inteligente la 25 de dolari. Shein își intensifică în prezent pregătirile pentru o listare la Londra, după ce o încercare de a se lista la New York s-a confruntat cu împotriviri din partea legislatorilor americani.

În conformitate cu reglementările actuale ale UE, pachetele cumpărate online dintr-o țară din afara UE nu sunt supuse taxelor vamale dacă valoarea lor este mai mică de 150 de euro (163 de dolari).

Principala asociație de retail din Germania, Handelsverband Deutschland (HDE), a făcut lobby pe lângă guvernul german, afirmând că scutirea a încurajat o creștere masivă a coletelor mici care intră în UE de pe platforme online precum Shein și Temu și că autoritățile vamale nu au capacitatea de a verifica dacă toate produsele respectă normele UE.

Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, “a semnalat că Germania va susține eliminarea limitei de 150 de euro fără taxe vamale la nivel european”, a declarat HDE pentru Reuters.

Ministerul german de finanțe a declarat că a salutat faptul că Comisia Europeană a prezentat “propuneri de adaptare a legislației vamale europene la provocările comerțului electronic”, referindu-se la un plan mai amplu de reformă care include eliminarea limitei fără taxe vamale.

Ca răspuns la întrebările adresate de Reuters, Shein a declarat: “Căutăm să respectăm toate legile și reglementările locale relevante ale țărilor în care ne desfășurăm activitatea, inclusiv în ceea ce privește conformitatea vamală și fiscală”.

UE discută eliminarea limitei ca parte a unui proiect de reformă vamală propus de Comisie în mai 2023.

Întrebat despre posibila eliminare a limitei de către UE, Shein a spus “Contrar unor percepții greșite comune, noi menținem prețurile la prețuri accesibile prin modelul nostru de afaceri la cerere bazat pe tehnologie și prin lanțul de aprovizionare flexibil.”

Rivalul Temu, deținut de retailerul online chinez Pinduoduo Holdings, a negat, de asemenea, că creșterea sa a fost determinată în principal de politica de scutire de taxe vamale.

“Principalele motoare din spatele expansiunii noastre rapide și a acceptării pe piață sunt eficiența lanțului de aprovizionare și competențele operaționale pe care le-am cultivat de-a lungul anilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Temu în răspunsurile scrise la întrebările Reuters.

Asociația industrială Ecommerce Europe, printre ai cărei membri se numără Amazon și eBay, a declarat că eliminarea limitei de scutire de taxe vamale ar crește fricțiunile comerciale și ar putea duce la măsuri de retorsiune din partea unor parteneri comerciali cheie precum SUA.

Parlamentul European a aprobat proiectul de lege privind reforma vamală printr-un vot preliminar în luna martie, dar proiectul de lege va fi evaluat în continuare după alegerile europene de la începutul lunii iunie, cu un nou parlament în funcție.

Două miliarde de colete cu o valoare declarată mai mică de 150 de euro au sosit în UE din afara UE în 2023, potrivit Comisiei, care afirmă că “volumele uriașe de comerț electronic testează limitele vămilor”.

De asemenea, Comisia a mai spus că scutirea de taxe de import încurajează vânzătorii să divizeze expedierile și că până la 65% din colete sunt subevaluate pentru a beneficia de scutirea fiscală.

Shein a declarat că face declarațiile relevante și plătește taxele necesare pentru comenzile expediate către clienți din Europa, inclusiv taxele vamale relevante pentru comenzile cu o valoare mai mare de 150 de euro.

Temu a declarat că nu fracționează coletele pentru a ocoli controalele vamale și nici nu se angajează în declarații false.

scroll to top