Închide

Germania va începe verificările la granița cu Polonia și Cehia, în ciuda unei opoziții vehemente

Avatar
germany, place-name sign, border

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ministerul de Interne al Germaniei va reintroduce controalele la granița cu Polonia și Republica Cehă pentru a combate migrația ilegală, în ciuda opoziției puternice din interiorul guvernului de coaliție și a sindicatelor, care au calificat această măsură drept ineficientă, potrivit Euractiv.

Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a declarat că intenționează să reintroducă controalele controversate la frontieră în zilele următoare.

“Deocamdată, pregătim și controale staționare la frontieră. Este vorba despre adăugarea unor controale suplimentare”, declarase Faeser marți pentru Deutschlandfunk. “Trebuie să vedem dacă acest lucru ajută”, a adăugat ea.

Măsura vine după ce săptămâna trecută a anunțat că guvernul evaluează posibilitatea unor controale la frontiera cu Polonia și Cehia, ca răspuns la creșterea presiunii migratorii. Potrivit Politico, ea va anunța oficial miercuri noile controale la frontieră.

Cu toate acestea, mișcarea nu este pe placul partenerilor ei de coaliție, liberalii de la FDP și Verzii.

“Controalele staționare la frontieră nu sunt un răspuns convingător”, a declarat marți jurnaliștilor Britta Haßelmann, co-lider al Verzilor din Bundestag.

În mod similar, liderul FDP în Bundestag, Christian Dürr, a declarat că astfel de măsuri ar putea fi puse în aplicare doar în caz de urgență.

Sindicatele din mediul de afaceri și din poliție au criticat, de asemenea, planurile Ministerului de Interne.

Sindicatul polițiștilor germani s-a declarat, de asemenea, împotriva măsurii, punând la îndoială eficiența acesteia în descoperirea rețelelor de contrabandă.

“Suntem împotriva controalelor fixe la frontieră, deoarece nu este eficient pentru activitatea poliției”, a declarat marți Erika Schöne-Krause, vicepreședintele sindicatului, pentru Rheinische Post. Referindu-se la acestea ca la o povară inutilă pentru personal, pe care contrabandiștii pur și simplu le-ar ocoli, ea a spus că verificările aleatorii ar fi mult mai eficiente. “Nu putem limita numărul de migranți prin aceasta”, a susținut ea, adăugând că problema poate fi abordată în mod adecvat doar la nivelul UE.

Grupurile de afaceri se opun, de asemenea, cu înverșunare acestei măsuri, temându-se că introducerea controalelor la frontieră va perturba comerțul.

Orice control ar trebui să fie gestionat cu sensibilitate față de comerțul și afacerile transfrontaliere, au pledat Asociația Camerelor Germane de Industrie și Comerț (DIHK) și Asociația Federală de Expediții și Logistică (DSLV).

Închiderea frontierelor ar putea provoca “daune economice enorme Germaniei”, a declarat Marcel Fratzscher, economist și președinte al Institutului german pentru cercetare economică (DIW), indicând Brexit-ul ca exemplu negativ.

Subiectul controalelor la frontiere ar putea fi un punct de discuție important la summitul UE al miniștrilor de interne de joi, în condițiile în care mai multe guverne din UE au instituit noi controale interne.

Austria a anunțat verificări la frontiera cu Italia la jumătatea lunii septembrie, iar Polonia ia în considerare posibilitatea de a face același lucru la granița cu Slovacia.

scroll to top