Închide

Germania: Vânzările slabe din comerț, în iulie, scad speranțele într-o revenire rapidă

Avatar
brandenburger tor, dusk, dawn

Fotografie de ArtTower pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Vânzările cu amănuntul din Germania au scăzut în mod neașteptat în luna iulie, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul Federal de Statistică. Față de luna trecută, acestea au scăzut cu 0,9% față, în termeni reali, după ce scăzuseră cu 1,9% în iunie, potrivit datelor revizuite ale statisticienilor germani, citați de Reuters.

Un sondaj anterior al agenției Reuters miza pe o creștere de 0,5%, deși vânzările cu amănuntul sunt un indicator volatil care este adesea supus revizuirii.

Analizând datele anualizate, peisajul este ceva mai puțin sumbru. Față de aceeași lună din 2019, vânzările cu amănuntul au crescut cu 4,2% în termeni reali în iulie 2020, după o creștere revizuită în sus, de 6,7%, în luna precedentă, arată datele.

Comparativ cu februarie, luna dinaintea izbucnirii pandemiei, vânzările cu amănuntul au fost cu 0,9% mai mari în termeni reali în iulie, au arătat datele, sugerând că sectorul comerțului cu amănuntul a reușit să își refacă forțele relativ rapid, într-o evoluție în formă de V.

În primele șapte luni ale anului, comercianții cu amănuntul și-au crescut vânzările cu 2,6% în termeni reali, în ciuda crizei.

Datele au relevat diferențe uriașe în diferitele sectoare. De pildă, vânzările magazinelor de textile, haine, încălțăminte și articole din piele s-au prăbușit cu mai mult de un sfert în perioada ianuarie-iulie, în timp ce comercianții cu amănuntul care își desfășoară activitatea în mediul online și-au crescut vânzările cu o cincime.

Economia germană s-a contractat cu un record de 9,7% în T2 2020, pe fondul crizei sanitare, care a provocat scăderea cheltuielilor gospodăriilor, a investițiilor companiilor și a comerțului.

Pentru a contracara efectele dăunătoare ale crizei pandemice, guvernul federal a lansat începând din martie o serie de măsuri economice de salvare și stimulare fără precedent, finanțate cu împrumuturi record de 217,8 miliarde de euro, pentru a ajuta companiile și consumatorii să își revină din criză. Pachetul de stimulare include o reducere temporară a taxei pe valoarea adăugată de la 1 iulie până la 31 decembrie, pentru a oferi cererii interne un impuls suplimentar în a doua jumătate a anului.

Guvernul și-a revizuit marți prognoza evoluției economice în 2020, anticipând o contracție economică de 5,8% în acest an, de la o estimare anterioară mai abruptă, de 6,3%. Aceasta ar reprezenta oricum cea mai mare scădere economică de după Al Doilea Război Mondial.

scroll to top