Germanii ar prefera să tremure în case decât să plătească mai mult pentru căldură
În ciuda unei stabilizări a prețurilor la petrol și gaze în urma invaziei Rusiei în Ucraina, germanii ezită în continuare să pornească încălzirea. Potrivit unui nou raport, criza energetică persistă în mintea lor și pe agenda politică, potrivit Euractiv.
Au trecut aproape trei ani de când oficialii guvernamentali au încurajat cetățenii să își reducă consumul de petrol și gaze în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Din punctul de vedere al utilităților, retorica de precauție a funcționat un pic prea bine. Potrivit unui sondaj comandat de grupul energetic Vattenfall, cu sediul în Suedia, aproape 60% dintre germani își mențin eforturile de reducere a costurilor.
Datele autorității germane, Agenția Federală pentru Rețele, indică faptul că, în 2024, consumul de gaze al gospodăriilor și al micilor magazine a rămas sub nivelul mediu de dinaintea crizei din anii 2018-2021, când sărăcia energetică era mai puțin o preocupare pentru germani.
În general, aproape trei din patru respondenți intervievați de Vattenfall cu vârste de peste 65 de ani au declarat că au devenit mai atenți la propriile obiceiuri de consum de energie din 2022 – în comparație cu mai puțin de jumătate din generația tânără cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care au afirmat același lucru.
Având în vedere că persoanele în vârstă preocupate de buget reprezintă 40% din alegătorii eligibili din Germania, toate partidele politice majore au adăugat politici energetice accesibile în programele lor înaintea alegerilor naționale de luna viitoare.
În timp ce social-democrații sugerează „închirierea socială” a pompelor de căldură – adică un model de închiriere pentru gospodăriile cu venituri mici – Partidul Verde propune contribuții de stat de până la 70% pentru instalarea de sisteme de încălzire fără combustibili fosili. Între timp, partidul populist BSW ar dori ca Germania să negocieze reactivarea gazoductului Nord Stream din Rusia, iar liberalii Liber-Democrați doresc să scape complet de taxele pe energie.
Factori pe termen mai lung
În general, Germania tocmai a înregistrat cel mai cald an din istorie – ceea ce, împreună cu scăderea prețurilor la petrol și gaze de la maximele crizei energetice, a ajutat gospodăriile să își reducă facturile la energie. Potrivit portalului german de comparare Verivox, prețurile au scăzut cu 12% pentru gaz și cu 8% pentru păcură în cursul anului 2024.
Purtătorul de cuvânt al Verivox pentru energie, Thorsten Storck, a declarat că nivelul prețurilor este încă ridicat, având în vedere că prețul gazului era de 6 cenți pe kWh înainte de criză, iar acum este de aproximativ 11 cenți.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca costurile să mai scadă mult, dacă luăm în considerare alți factori – cum ar fi taxa pe emisiile de carbon pe care Germania o percepe proprietarilor de clădiri cu încălzire pe bază de combustibili fosili.
Deși există o legislație care îi împiedică pe proprietari să transfere integral aceste costuri asupra chiriașilor, un bonus de compensare socială pentru gospodăriile cu venituri reduse nu s-a materializat până în prezent.
Având în vedere că mai mult de jumătate dintre locuitorii Germaniei locuiesc în chirii, iar clădirile din țară sunt în mare parte încălzite cu petrol și gaz și în mare parte nu au fost modernizate în ceea ce privește eficiența energetică, majoritatea germanilor vor continua să se confrunte cu facturi substanțiale la încălzire.
Trei din patru respondenți intervievați de Vattenfall au declarat că sunt îngrijorați dacă își vor putea permite costurile ridicate ale transformării Germaniei într-un stat verde – ceea ce ar presupune plata pentru instalarea pompelor de căldură sau a încălzirii urbane, sau taxe din ce în ce mai mari pentru încălzirea cu combustibili fosili.
„Mulți oameni din această țară observă că tranziția energetică nu este gratuită”,
a declarat Robert Zurawski, director financiar al companiei germane.