Închide

Proteste masive într-o țară UE | Reforma pensiilor, motiv de dispută între guvern și cetățeni

Avatar
manifestation, street, france

Fotografie de Benny_B2R pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Sute de mii de persoane au manifestat sâmbătă în toată Franța pentru a menține presiunea asupra guvernului în legătură cu planurile sale de reformă a pensiilor, inclusiv cu o măsură de creștere a vârstei de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani, potrivit Reuters.

După trei zile de greve la nivel național de la începutul anului, sindicatele speră să egaleze participarea masivă de la 19 ianuarie, când peste un milion de persoane au mărșăluit în opoziție față de aceste planuri.

“Dacă nu sunt capabili să asculte ceea ce se întâmplă pe străzi și nu sunt capabili să realizeze ce se întâmplă cu oamenii, ei bine, nu ar trebui să fie surprinși că la un moment dat va exploda”, a declarat pentru Reuters Delphine Maisonneuve, o asistentă medicală în vârstă de 43 de ani, în timp ce se dădea startul unui protest la Paris.

Francezii petrec cel mai mare număr de ani la pensie dintre țările OCDE – un beneficiu la care, arată sondajele de opinie, o majoritate substanțială a oamenilor sunt reticenți în a renunța.

Președintele Emmanuel Macron spune că reforma este “vitală” pentru a asigura viabilitatea sistemului de pensii.

Ministerul de Interne a declarat că aproximativ 963.000 de persoane au participat la demonstrațiile din întreaga țară. Poliția din Paris a declarat că aproximativ 93.000 de persoane au mărșăluit în capitală, față de 80.000 pe 19 ianuarie. Sindicatele au estimat cifra de la Paris la 500.000.

În orașul Tours, din centrul de vest al țării, Anthony Chauveau, un pompier în vârstă de 40 de ani, a declarat pentru Reuters că opoziția față de reformă a fost crucială, deoarece dificultățile meseriei sale pur și simplu nu au fost luate în considerare.

“Ni se spune că va trebui să lucrăm încă doi ani… speranța noastră de viață este mai mică decât a majorității muncitorilor”, a spus el.

Protestele pașnice de la Paris au fost parțial afectate de câteva ciocniri minore. O mașină și câteva coșuri de gunoi au fost incendiate, iar forțele de poliție au folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante în încercarea de a dispersa unele dintre elementele mai radicale ale protestelor.

Într-o declarație comună înainte de marșurile de sâmbătă, toate sindicatele principale au cerut guvernului să retragă proiectul de lege.

Acestea au avertizat că vor încerca să paralizeze Franța începând cu 7 martie, dacă cererile lor nu vor fi îndeplinite. O grevă este deja programată pentru 16 februarie.

“Dacă guvernul continuă să rămână surd, atunci inter-sindicaliștii vor cere închiderea Franței”, au declarat aceștia înaintea marșurilor de sâmbătă.

Protestele sunt primele care au loc într-un weekend, când muncitorii nu trebuie să facă grevă sau să își ia liber.

Ele urmează după prima săptămână de dezbateri în parlament pe tema legislației privind pensiile.

Opoziția a sugerat mii de amendamente pentru a complica dezbaterea și, în cele din urmă, pentru a încerca să forțeze guvernul să adopte proiectul de lege fără un vot parlamentar și prin decret, o mișcare care ar putea amărî restul mandatului lui Macron.

El a fost reales în aprilie 2022 pentru cinci ani.

Creșterea vârstei de pensionare cu doi ani și prelungirea perioadei de plată ar aduce un plus de 17,7 miliarde de euro (19,18 miliarde de dolari) în contribuțiile anuale la pensii, permițând sistemului să se echilibreze până în 2027, potrivit estimărilor Ministerului Muncii.

Sindicatele spun că există și alte modalități de a face acest lucru, cum ar fi impozitarea celor super-bogați sau solicitarea angajatorilor sau a pensionarilor înstăriți să contribuie mai mult.

“Chiar dacă, la vârsta mea, nu sunt cu adevărat afectat (de reforma pensiilor), este important să fim vigilenți în ceea ce privește societatea noastră, să existe solidaritate, să fie una în care oamenii sunt foarte apropiați unii de alții și să fim vigilenți în ceea ce privește grija față de bătrânii noștri, dar și față de copiii noștri”, a declarat Kamel Amriou, 65 de ani, un grafician pensionar.

scroll to top