Închide

Giganții energetici profită de pe urma scumpirii energiei. UE vrea să-i facă solidari cu clienții

Avatar
oil rig, oil platform, ocean

Fotografie de keridjackson pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Uniunea Europeană ar putea fi pe cale să susțină o nouă taxă pe profiturile excepționale realizate de unele companii energetice care sunt legate de creșterea prețurilor la gaze, potrivit Euronews.

Un document de lucru, văzut de Bloomberg, sugerează că o taxă temporară pe profiturile excepționale ar putea fi o „sursă utilă de finanțare”.

Şefii de guvern urmează să dezbată joi aceste măsuri pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili consumatori.

Criza energetică înseamnă că gazele, cărbunele, energia nucleară, hidroenergia și alte surse regenerabile din UE pot genera profituri în exces de până la 200 de miliarde de euro în 2022, estimează Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

Redistribuirea acestor fonduri pentru a ajuta consumatorii să compenseze facturile mai mari la energie este una dintre sugestiile din planul în 10 puncte al AIE de a îndepărta Europa de petrolul și gazele rusești. A fost deja adoptată în Italia și România în 2022.

Alții sugerează că fondurile pentru impozitele excepționale ar putea fi alocate resurselor de energie regenerabilă.

„Companiile de gaze fosile au realizat profituri record, în timp ce oamenii au suferit în casele lor înghețate în această iarnă, iar acum se bazează pe banii de care avem nevoie pentru a finanța tranziția către un viitor cu energie curată”, spune Murray Worthy, lider de campanie pentru gaz la Global Witness.

Worthy adaugă că liderii UE au „responsabilitatea morală” de a face eforturi pentru o taxă excepțională pe profiturile combustibililor fosili și de a „cheltui pe o construcție masivă de surse regenerabile șpentru a pune capăt definitiv erei gazelor fosile și pentru a oferi surse regenerabile la prețuri accesibile pentru toată lumea.”

O serie de proiecte de conducte și terminale de gaze naturale sunt, de asemenea, luate în considerare de companiile de combustibili fosili ca răspuns la criză.

Grecia, Italia, Țările de Jos, Germania, Spania și Franța au reînviat recent proiecte de gaze. Fără gaz de forat, banii se fac în Europa prin construirea infrastructurii pentru gazele naturale importate.

În acele locuri cu resurse de forat, operațiunile cresc ca răspuns la criza energetică. Lobby-urile de gaz natural lichefiat și fracking din SUA fac eforturi pentru extindere și mai multe exporturi pentru a umple golul lăsat de combustibilii fosili ruși.

În Marea Britanie, Shell își reconsideră decizia de a ieși din zăcământul petrolier Cambo. Un proiect care în urmă cu doar trei luni era considerat neviabil este acum din nou pe masă din cauza situației urgente din Ucraina, explică Mike Davis, CEO al Global Witness.

Guvernele trebuie să acționeze, deoarece aceste corporații în mod clar nu o vor face, a declarat Mike Davis. „Industria combustibililor fosili nu a văzut nicio limită pe care să nu o depășească. De la profitul de pe urma distrugerii planetei noastre până la profitarea de pe urma uciderii unor oameni nevinovați, ei au arătat în repetate rânduri că singurul lor interes este să câștige bani.”

Davis adaugă că Shell ar fi trebuit să considere această criză ca fiind momentul pentru a-și crește dramatic investițiile în tehnologiile regenerabile. În schimb, s-a dublat consumul de combustibili fosili.

scroll to top