Închide

Grecia ar putea deveni prima țară din UE care să impună vaccinarea obligatorie

Avatar
Mitsotakis

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Sursa foto: EPP.

Timp de citire: < 1 minut

Guvernul liberal-conservator de la Atena, alcătuit integral de Partidul ”Noua Democrație” al premierului Kyriakos Mitsotakis, a deschis larg perspectiva obligativității generale a vaccinării pentru toți, printr-o decizie care permite ministrului Sănătății să extindă fără restricții categoriile de profesii pentru care se poate impune vaccinarea obligatorie, scrie Euractiv.com.

Noile puteri acordate ministrului Sănătății au fost introduse sub forma unui amendament de ultim moment într-un proiect de lege, surprinzând partidele de opoziție.

Vaccinarea obligatorie a fost impusă până acum pentru lucrătorii din sectorul sănătății și din casele de îngrijire medicală. Dacă un angajat din sistemul sanitar refuză să se vaccineze, el poate fi suspendat temporar de la locul de muncă și apoi înlocuit.

Conform datelor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), 61,1% din populația Greciei a fost vaccinată cu o primă doză, iar 51,7% din populația-țintă este vaccinată cu schema completă.

Măsura a atras criticile principalului partid de stânga de opoziție Syriza, care a acuzat guvernul că a adoptat o abordare ”punitivă” pentru cei nevaccinați, fără discuții prealabile cu toate părțile cu privire la această chestiune.

În acest sens, opoziția a cerut guvernului să pună la punct campanii prin care oamenilor să li se explice despre știință și beneficiile vaccinări, pentru a-i convinge să se vaccineze de bună voie.

Între timp, anti-vacciniștii au organizat o nouă demonstrație masivă la Atena în această săptămână, evenimentul încheindu-se, la fel ca de fiecare dată, cu ciocniri cu forțele de ordine. Protestatarii au fost însoțiți la proteste și de susținători ai partidului neo-nazist Zorii Aurii, recent calificat de către o instanță greacă drept o organizație criminală.

scroll to top