Închide

Greenpeace acuză ”nereguli grave” în aprobarea PUZ-ului pentru Neptun Deep și vrea să oprească proiectul de exploatare

Avatar
Greenepeace Neptun Deep

Sursa foto: Greenpeace România.

Timp de citire: 2 minute

Organizația non-guvernamentală Greenpeace a anunțat chemarea în judecată autorităţile şi companiile OMV Petrom şi Romgaz pentru nereguli grave în procesul de aprobare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) dedicat proiectului de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep, au anunţat miercuri reprezentanţii Greenpeace, într-un comunicat.

Greenpeace susţine că Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa a emis avizul de mediu cu încălcarea prevederilor legale.

“Avizul pentru infrastructura proiectului de la malul Mării Negre a fost eliberat fără efectuarea unor studii cruciale pentru aprecierea corectă a riscurilor implicate. APM Constanţa a acordat avizul de mediu fără studiu de evaluare adecvată a impactului asupra mediului, fără studiile privind impactul asupra sănătăţii populaţiei, corpurilor de apă, schimbărilor climatice şi fără evaluarea impactului transfrontalier, astfel cum sunt solicitate prin reglementări naţionale, unionale şi internaţionale”, a informat Greenpeace.

Conform sursei citate, proiectul Neptun Deep prezintă o serie de riscuri notabile, de la ameninţarea speciilor vulnerabile din Marea Neagră, până la intensificarea efectelor schimbărilor climatice. Fără autorităţi care să evalueze corect consecinţele unui astfel de proiect, biodiversitatea şi ecosistemele vor fi afectate în mod ireversibil, iar fenomenele meteo extreme se vor intensifica.

“Autorităţile trebuie să fie trase la răspundere pentru modul iresponsabil în care avizează favorabil proiecte cu impact distructiv asupra oamenilor şi mediului. Aceleaşi autorităţi ar trebui să protejeze mediul şi interesul cetăţenilor. În schimb, acestea emit avize neglijent, în interesul companiilor, fără a evalua impactul asupra sănătăţii populaţiei şi a naturii. Vom urmări toate căile pentru a ne asigura că astfel de proiecte nocive, precum Neptun Deep, nu vor afecta sănătatea oamenilor şi nu vor distruge ecosisteme marine preţioase”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Avocaţii care reprezintă Greenpeace susţin că era necesară parcurgerea procedurii transfrontaliere încă din etapa incipientă a planificării, iar în condiţiile în care aceasta “nu a fost parcursă deloc dintr-o triplă perspectivă (dimensiunea proiectului şi suprafaţa proiectului de plan, efectul asupra Mării Negre şi apelor subterane şi schimbările climatice)”, avizul de mediu este nelegal.

scroll to top