Închide

Sofia cere egalizarea cuantumului subvențiilor agricole la nivelul UE. La București se aude?

Avatar
harvest, harvester, grain

Recoltat în Bulgaria. Fotografie de x3 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Executivul de la Sofia va trimite, zilele următoare, o cerere oficială adresată instituţiilor europene, prin care va cere revizuirea cadrului financiar multianual şi egalizarea subvenţiilor europene pentru toţi producătorii agricoli, indiferent de țara și regiunea din care provin, a anunţat miercuri ministrul bulgar al Agriculturii, Iavor Ghecev, potrivit publicației Euractiv.com.

Acesta și-a explicat demersul:

”Sunt mai multe motive. În primul rând, procesul de convergență în Uniunea Europeană a încetinit mult prea mult. Până acum, ni se părea cât de cât normal să mai stăm și să așteptăm egalizarea subvențiilor, pe care, de altfel, o așteptăm de mulți ani, dar de când cu războiul din Ucraina constatăm că țările de pe flancul estic al UE suferă consecințe mult mai severe decât țările occidentale”, a spus el.

În acest context, Ghecev a evidențiat că tocmai țările de pe flancul european estic sunt cele care primesc subvențiile mai mici, fapt care subminează solidaritatea UE.

”Cu această decizie deliberată a guvernului, avem o poziție oficială a statului bulgar, prin care transmitem un semnal clar instituțiilor europene cu privire la nevoile producătorilor agricoli bulgari”, a mai spus Ghecev.

El și-a exprimat speranța că la nivelul Uniunii Europene va prima solidaritatea între statele membre, adăugând că Bulgaria așteaptă sprijinul cerut încă de la subvențiile care sunt programate să se distribuie în acest an.

Potrivit reglementărilor actuale, agricultorii din statele membre UE care au aderat la blocul comunitar după 2004 primesc subvenții mai mici decât media la nivel european. Chiar dacă subvențiile pe care le primesc beneficiarii din Bulgaria au crescut constant, continuă să fie mai mici decât cele primite de omologii lor din statele membre mai vechi.

Una dintre principalele forme de solidaritate europeană din perspectivă financiară sunt subvențiile directe pentru producătorii agricoli din toată Uniunea Europeană. Din 2023 până în 2027, fermierii bulgari ar urma să primească 4,4 miliarde de euro sub formă de subvenții directe pentru terenuri și alte 3,6 miliarde de euro pentru investiții în agricultură.

În mod tradițional, cele mai mari subvenții care ajung în Bulgaria sunt încasate de către producătorii de cereale, care dețin și cele mai mari suprafețe de terenuri.

Fermierii și formele lor asociative din noile state membre ale UE fac eforturi de ani de zile pentru ca subvențiile lor să atingă nivelul din Europa de Vest. În situația geopolitică actuală, de la invadarea Ucrainei de către Rusia, acest proces de egalizare a subvențiilor agricole a devenit o urgență pentru fermierii din aceste state, a căror activitate a fost grav afectată în ultimul an.

scroll to top