Închide

Grindeanu: Proiectul Fast Danube, întârziere de 2 luni faţă de calendarul stabilit pentru 2022

Avatar
danube, iron gate, mracuna

Fotografie de ArvidO pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Proiectul Fast Danube înregistrează o întârziere de 2 luni faţă de calendarul stabilit de comun acord pentru 2022, a a scris, luni, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe Facebook.

“Am discutat astăzi cu reprezentanţii Guvernului Bulgariei despre proiectul Fast Danube, un proiect vital pentru întreaga Uniune Europeană, în contextul conflictului din Ucraina! Dunărea trebuie să fie navigabilă pe tot parcursul anului pentru a putea asigura fluxul necesar de mărfuri şi materii prime spre şi dinspre Uniunea Europeană. O mare parte din cerealele care provin din Ucraina pot fi transportate pe Dunăre, ceea ce face Proiectul Fast Danube cu atât mai important! Partea bulgară a transmis obiectivele specifice pentru Zonele “Natura 2000″ care urmează să fie aprobate şi transmise Comisiei Europene. Procedura de mediu, care urmează să fie iniţiată, trebuie finalizată în următoarele 6 luni pentru a putea fi trimisă la Comisia Europeană aplicaţia de finanţare a lucrărilor. La ora actuală se înregistrează 2 luni de întârziere faţă de noul calendar stabilit de comun acord pentru anul 2022”, a scris Sorin Grindeanu.

El menţionează că a atras atenţia că orice întârziere poate compromite finalizarea proiectului până la sfârşitul anului 2022, ceea ce va periclita obţinerea finanţării pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor şi va aduce costuri suplimentare suportate de partea română.

“Am atras atenția că orice întârziere poate compromite finalizarea proiectului până la sfârșitul anului 2022, ceea ce va periclita obținerea finanțării pentru proiectarea și execuția lucrărilor și va aduce costuri suplimentare suportate de partea română. Le-am transmis colegilor bulgari și intenția Comisiei Europene să organizeze o reuniune trilaterală împreună cu România și Bulgaria, în cadrul Conferinței “TEN-T days” care va avea loc, la sfârșitul lunii iunie, la Lyon, pe tema proiectului Fast Danube. Situația privind întreținerea șenalului navigabil poate deveni critică și din cauza scăderii nivelului Dunării pe sectorul Silistra – Somovit, unde partea bulgară trebuie să finalizeze lucrările de dragaj până la sfârșitul lunii iunie 2022″, a mai scris ministrul Transporturilor.

scroll to top