Închide

Guvernul a adoptat pachetul Innotech Student. 20 de milioane pentru tinerii antreprenori

Avatar
mentor, school, students

Fotografie de QuinceCreative pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Guvernul României a adoptat în ședința de joi un nou set de măsuri sociale și economice finanțate din fonduri europene. Concret, au fost adoptate actele normative care reglementează implementarea Programului Naţional „Innotech Student” ce va sprijini antreprenoriatul în rândul tinerilor.

De asemenea, Executivul a fost informat despre stadiul implementării proiectelor de apă și canal fazate, a căror continuare este finanțată în prezent din Programul Operațional Infrastructura Mare.

Executivul a adoptat astăzi Hotărârea de Guvern privind aprobarea Programului Naţional
„Innotech Student”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020.
Bugetul total al apelului este de 20 milioane euro, din care 17 milioane euro fonduri
europene, iar 3 milioane euro vor fi asigurate de la bugetul de stat.

Proiectul prevede finanțarea schemelor antreprenoriale ale studenților români din numeroase domenii care sunt inovatoare și aduc o valoare adăugată reală. Acesta își propune să încurajeze studenții să își pună în practică viziunea, dar și spiritul lor antreprenorial.

În cadrul proiectelor selectate în urma evaluării va începe perioada de pregătire a studenților, dezvoltarea abilităților lor antreprenoriale, elaborarea planurilor de afaceri și selectarea celor mai bune dintre acestea. Studenții ale căror planuri de afaceri vor fi finanțate vor putea urma programe de internship în companii cu activități cât mai apropiate planurilor de afaceri propuse. În această etapă vor fi acordate subvențiile.

După aceasta, timp de un an studenții antreprenori vor beneficia de sprijinul administratorilor de schemă, iar pentru următoarele șase luni ei vor fi monitorizați, iar afacerile înființate de ei trebuie să se autosusțină pe piață.

Valoarea maximă a proiectelor este de 2 milioane euro, urmând ca minim 70% din bugetul proiectului să fie alocat subvențiilor pentru înființarea afacerilor. Valoarea maximă acordată pentru planurile aprobate este de 100.000 euro/ plan de afaceri, reprezentând maximum 100% din totalul cheltuielilor eligibile, și se acordă numai întreprinderilor înființate de persoanele ale căror planuri de afaceri sunt selectate.

Banii vor fi acordați în două tranșe – 75% la înființarea companiei, iar cea de-a doua, de 25%, în momentul în care antreprenorii vor face dovada că pot realiza profituri de 30% din grantul inițial de 75%. În primul an de activitate vor fi finanțate și salariile angajaților firmelor înființate.

scroll to top