Închide

Guvernul a aprobat exproprierile pentru metroul Clujului. Suma este consistentă

Avatar
Metrou Cluj

Sursa foto: Primăria Cluj-Napoca.

Timp de citire: 2 minute

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi alocarea sumei de 283 milioane lei, necesară pentru exproprierea a 486 imobile proprietate privată, în vederea construirii metroului din Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Guvernul a aprobat declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional “Tren metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou şi tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”.

De asemenea, a fost aprobată lista imobilelor proprietate publică a statului, precum şi lista imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării.

Pentru declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării, Guvernul a aprobat suma de 283,2 milioane lei, aferentă unui număr de 486 imobile, aparținând persoanelor fizice sau juridice, printre care: producătorul de bere Ursus, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Compania Kaufland, Avicola Gilău.

Suprafața totală expropriată este de peste 400.000 mp, din care aproape 60.000 mp construiți.

Contractul pentru proiectarea și execuția Magistralei M1 Cluj-Napoca a fost semnat cu Asocierea Gulermak – Alstom – Arcada pentru aproape 2 miliarde de euro, fiind cel mai mare contract pentru infrastructura de transport atribuit până acum.

Etapa de proiectare a început în iulie.

Lucrările pentru descărcarea arheologică pentru Metroul de la Cluj-Napoca încep luna aceasta și durează 12 luni. La cele peste 280 de milioane de lei, Guvernul a mai adăugat de la Bugetul de Stat încă un miliard de lei pentru exproprierea proprietarilor de pe traseul Centurii Metropolitane Cluj-Napoca, actul normativ fiind aprobat în urmă cu o săptămână.

scroll to top