Guvernul britanic, sub presiune: Peste 600 de juriști cer suspendarea vânzării de arme către Israel
Rishi Sunak este unul dintre numeroșii lideri mondiali care se află sub presiune pentru a reevalua sprijinul guvernului său pentru Israel, potrivit Euronews.
Peste 600 de juriști britanici, inclusiv trei judecători pensionați de la Curtea Supremă din Marea Britanie, cer guvernului să suspende vânzările de arme către Israel.
Măsura pune și mai multă presiune asupra premierului Rishi Sunak după ce trei lucrători umanitari britanici au fost uciși într-un atac israelian.
Într-o scrisoare deschisă adresată lui Sunak și publicată miercuri târziu, avocații și judecătorii au declarat că Marea Britanie ar putea fi complice la “încălcări grave ale dreptului internațional” dacă va continua să livreze arme.
Semnatarii, printre care se numără și fosta președintă a Curții Supreme, Brenda Hale, au declarat că Regatul Unit este obligat din punct de vedere legal să țină cont de concluzia Curții Internaționale de Justiție, potrivit căreia există un “risc plauzibil de genocid” în Gaza.
În scrisoare se afirmă că “vânzarea de arme și sisteme de armament către Israel … nu respectă în mod semnificativ obligațiile guvernului dumneavoastră în temeiul dreptului internațional”.
Londra este un aliat ferm al Israelului, dar relațiile au fost puse la încercare de numărul tot mai mare de victime civile din timpul războiului.
În timp ce firmele britanice vând o cantitate relativ mică de arme și componente în Israel, secretarul apărării, Grant Shapps, a declarat că exporturile militare către Israel s-au ridicat la 42 de milioane de lire sterline (49 de milioane de euro) numai în 2022.
Acesta furnizează componente care alcătuiesc 15% din avionul de luptă F-35, folosit în prezent de Israel pentru a bombarda fără încetare Gaza.
Apelurile pentru încetarea exporturilor de arme s-au intensificat după ce un atac aerian israelian a ucis luni șapte lucrători umanitari de la organizația caritabilă World Central Kitchen. Trei dintre morți erau cetățeni britanici.
Israelul susține că atacul asupra lucrătorilor umanitari a fost o greșeală cauzată de o “identificare greșită”.
Principalele partide de opoziție din Marea Britanie au declarat toate că guvernul conservator ar trebui să oprească vânzările de arme către Israel dacă țara a încălcat dreptul internațional în Gaza.
Mai mulți conservatori de rang înalt au cerut același lucru, inclusiv Alicia Kearns, care conduce Comisia pentru afaceri externe a Camerei Comunelor.
Sunak nu s-a angajat să interzică exportul de arme, dar a declarat miercuri că “deși, desigur, apărăm dreptul Israelului de a se apăra și de a-și apăra poporul împotriva atacurilor din partea Hamas, trebuie să facă acest lucru în conformitate cu dreptul umanitar internațional”.
Marea Britanie este doar unul dintre numeroșii aliați de lungă durată ai Israelului care se confruntă cu apeluri de a întrerupe furnizarea de arme și de a face presiuni pentru încetarea focului în conflict.
Peter Ricketts, un fost consilier britanic pe probleme de securitate națională, a declarat că suspendarea vânzărilor de arme din Marea Britanie nu ar schimba cursul războiului, dar “ar fi un mesaj politic puternic”.
“Și ar putea stimula dezbaterea și în SUA, ceea ce ar schimba cu adev[rat jocul”, a declarat el pentru BBC.
În februarie, Canada a anunțat că va opri viitoarele livrări.
În aceeași lună, un tribunal olandez a ordonat Olandei să oprească exportul de piese pentru avioane de luptă F-35 către Israel. Guvernul olandez a declarat că va face apel.
Alte țări, inclusiv cei mai mari doi furnizori de arme ai Israelului, SUA și Germania, continuă să permită vânzările de arme.