Haosul electoral a dus la pierderi de multe miliarde de lei la bursa din București
Turul 1 de alegeri prezidențiale a cauzat haos în România. Incertitudinea de pe scena politică şi bâlbâielile autorităţilor cu privire la surpriza-şoc din primul tur al alegerilor, decizia fără precedent a Curţii Constituţionale şi creşterea în sondaje a partidelor extremiste, au adus scăderi substanţiale pentru BVB în ultima săptămână din noiembrie.
Asta întrucât investitorilor nu le place absolut deloc incertitudinea – mai ales când un candidat care nu era nici măcar în top 5 în sondaje a câştigat primul tur pe baza unui discurs anti-UE şi anti-occident, incoerent în idei şi în exprimare, astfel că aceştia au început să vândă din deţineri pentru a se proteja de viitoare scăderi. Doar că vânzările de luni-marţi s-au transformat până la final de săptămână într-un val semnificativ de tranzacţii.
„Investitorilor le place predictibilitatea, stabilitatea, însă ceea ce a fost în ultimele 5 zile a produs exact contrariul. Luni a fost un recul emoţional, la un rezultat şocant al alegerilor, dar ceea ce a urmat în zilele de joi şi vineri, toate bâlbele din mediul politic au dat în cap investitorilor. Ţi se face silă când vezi declaraţii care nu fac decât să sporească şi mai mult incertitudinile, pentru că după fiecare nouă informaţie, îţi vine să te întrebi ce mai urmează. Ajungi să oboseşti de la atâta zgomot”,
spune un investitor citat de dcnews.ro
„Acest zgomot acoperă toate ştirile, informaţiile care vin dinspre companii, ci te uiţi doar pe ce vine din mediul politic”.
Probabil singura parte bună a acestei săptămâni a fost apariţia cumpărătorilor în şedinţele de joi şi vineri. Ultima zi a săptămânii a adus tranzacţii de 137 mil. lei, aproape de media anului de 141 mil. lei.
Astfel, indicele principal BET a pierdut 4,6% în această săptămână şi a ajuns la 16.344 de puncte, un minim din martie 2024. Capitalizarea companiilor listate a scăzut cu 10 mld. lei la 346,9 mld. lei, potrivit datelor BVB.
Acţiunile One United au pierdut 15%, TTS 11%, Aquila 10%, Arobs 9%, MedLife 8,7%, Antibiotice 8%, Transelectrica 8%, Sphera 6%.
Banca Transilvania – cea mai mare bancă din România – a pierdut în această săptămână 1,7 mld. lei în contextul în care preţul acţiunilor a scăzut cu 6,4%. Loviţi au fost nu doar investitorii direcţi ai băncii de al Bursa de Valori, ci şi milioane de salariaţi români care au economiile de pensii într-un fond P2. Toate fondurile de pensii private sunt acţionare ale băncii. Banca a ajuns la o capitalizare de 24,2 mld. lei.
Petrom – cea mai mare companie din România după cifra de afaceri – a pierdut 3% la Bursă, adică circa 1,4 miliarde de lei din capitalizare la 44,4 mld. lei.
Romgaz – cel mai mare producător de gaze naturale controlat de statul român – a scăzut cu 5,8%, adică 1,2 mld. lei s-au evaporat într-o săptămână.
Bursa de la Bucureşti se îndepărtează pe zi ce trece faţă de maximul anului (cel din iulie – de atunci încoace are minus 10%).
De la începutul anului 2024 indicele BET a urcat cu 6,3%.