Heineken avertizează cu privire la scăderea vânzărilor de bere
Heineken se confruntă cu o creștere de două cifre datorită berilor mai scumpe și redresării de la Covid. Cu toate acestea, compania-mamă a lui Alken Maes avertizează asupra prețurilor substanțial mai mari în acest an din cauza inflației.
Profitul înapoi pe drumul cel bun
Gigantul olandez al berii își revine frumos după dezastrul Covid 2020: anul trecut, vânzările au fost cu 11,8% mai mari, în principal din cauza creșterilor de preț și a premiumizării. Consumatorii au optat adesea pentru beri premium mai scumpe, cum ar fi Affligem și marca IPA Lagunitas. Volumul a crescut cu 4,6%, reprezentând 231 de milioane de hectolitri de bere. În Europa, grupul de bere a vândut cu 3,8% mai multă bere, în principal din cauza relaxării măsurilor Covid în ultimul trimestru, potrivit RetailDetail.eu.
La începutul anului trecut, CEO-ul Dolf van den Brink a anunțat un plan radical de reducere a costurilor de două miliarde de euro. Nu mai puțin de 8.000 de posturi ar fi pierdute, echivalentul a o zecime din toate locurile de muncă. Astăzi, acea reorganizare este pe drumul cel bun, iar 1,3 miliarde de euro au fost deja economisiți. Rezultatul: profitul din exploatare a revenit deja la nivelurile de dinainte de Covid. În timp ce profitul brut a scăzut cu 49,4% în 2020, acum a crescut cu 43,8%. Profitul net a ajuns la 2,04 miliarde de euro, comparativ cu 200 de milioane de euro sub zero cu un an mai devreme.
Vom bea mai puțină bere în 2022?
În ciuda profitului de miliarde de dolari, Van den Brink avertizează deja cu privire la creșteri semnificative ale prețurilor în 2022. Heineken se așteaptă ca costurile de producție să crească cu aproximativ 15% din cauza inflației ridicate și a presiunii continue asupra lanțului de aprovizionare. În special prețurile materiilor prime, energiei și transportului maritim cresc brusc, potrivit celui de-al doilea producător de bere din lume. Heineken este obligată să compenseze cu prețuri mai mari, „ceea ce ar putea duce la un consum mai mic de bere”, recunoaște Van den Brink.
Pe termen lung, grupul de bere se concentrează pe reînnoirea mărcii și a portofoliului de produse, pe transformarea digitală și pe achiziții. Heineken a achiziționat UBL din India și și-a consolidat poziția în Africa de Sud prin achiziționarea Distell, un distribuitor și producător de cidru și băuturi spirtoase.