Închide

Ialomițianu, PMP: “Când economia e în criză, nu mărești impozitele. Aveau și alte soluții!”

Avatar
scene, man, silhouette

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Unul dintre cei mai apreciați miniștri de Finanțe postdecembriști pune la zid Guvernul pentru modificările propuse la Codul Fiscal. “Când economia este în criză, nu mărești impozitele și nu anulezi facilitățile fiscale”, a declarat Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru al finanțelor, luni, pe B1 TV.

„Regula este că atunci când economia este în criză nu mărești impozitele, chiar nu anulezi facilitățile fiscale. Ele au fost acordate în perioada când economia mergea și nu cred că atunci mediul de afaceri a avut nevoie foarte mult de acele facilități fiscale, acum au nevoie. Construcțiile au fost domeniul de activitate care a asigurat creșterea economică în mod substanțial. Să vii acum și să îi anulezi facilitățile reprezintă o greșeală, pentru că nici construcțiile nu traversează o perioadă foarte bună, pentru că au început prețurile la materii prime și materiale să crească. Vă dați seama, contractele de muncă sunt încheiate la salariile nete”, spune fostul ministru.

Gheorghe Ialomițianu estimează că măsurile vehiculate vor crea „multe probleme în multe zone”.

„Din aceste măsuri, eu spun că nu vor fi foarte mulți bani la buget, dar creează multe probleme în multe zone, IMM-uri, mă refer și la persoane fizice autorizate, chiar la profesii liberale. Chiar am trimis o scrisoare domnului ministru de Finanțe, sper că o analizează cu seriozitate și sunt convins că e un profesionist, pentru că ne sancționează. Noi nu putem funcționa ca microîntreprinderi, trebuie să plătim 16%, iar e o problemă, deranjează. Suntem vreo 80.000 de liber-profesioniști”, a adăugat el.

Vicepreședintele Partidului Mișcarea Populară s-a arătat de părere că, deși într-adevăr este nevoie de bani, Guvernul avea la dispoziție alte variante.

„Legat de graba Guvernului, cred că este nevoie și de bani, pentru că va veni o rectificare bugetară, sigur că se anunță că eliminăm excepțiile – nu cred că au fost analizate atât de bine ca să se vadă care este impactul economic, pentru că vin niște bani la buget, dar s-ar putea să pierzi mai mult, evaziune mai mare, multe întreprinderi să își înceteze activitatea (…). De multe ori spun, mărim accizele la alcool și tutun – și acolo crește evaziunea foarte mult, nu întotdeauna când mărești aceste accize și încasezi mai mult”, a afirmat Gheorghe Ialomițianu.

Fostul ministru crede că Guvernul a evitat alte variante din lipsa cunoașterii problemelor reale.

„Sigur, e nevoie de bani, dar cred că Guvernul avea alte variante. Avem 10 miliarde de euro din programarea bugetară 2014-2020, s-ar putea să îi pierdem. Domnul ministru Boloș ne vorbește de vouchere, dar nu ne vorbește cum să nu pierdem banii aceia. Mai avem bani din programarea bugetară 2021-2027, iarăși, n-au început să vină bani. Avem peste 3 miliarde de euro la Banca Națională din PNRR, n-au fost folosiți. Vedem că avem investițiile în primele cinci luni sub nivelul anului 2021”, a mai spus fostul ministru de finanțe.

scroll to top