Închide

IEA: Cererea globală de energie electrică încetinește brusc. Care sunt cauzele?

Avatar
twilight, power lines, evening

Fotografie de Nikiko pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Cererea globală de energie electrică încetinește brusc în acest an din cauza creșterii economice lente și a prețurilor slăbite ale energiei, iar tendința va continua probabil și anul viitor, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie (IEA) miercuri (20 iulie), potrivit Euractiv.

„Creșterea cererii de energie electrică încetinește semnificativ în 2022”, a scris AIE în noul său Raport privind piața de energie electrică. „După ce cererea globală de energie electrică a crescut cu 6% în 2021, impulsionată de redresarea economică rapidă pe măsură ce blocajele cauzate de COVID-19 s-au relaxat, ne așteptăm ca creșterea să încetinească la 2,4% în 2022 – aproximativ la fel ca media din 2015 până în 2019, a continuat IEA.

Potrivit IEA, acest lucru reflectă o creștere economică globală mai lentă, prețuri mai mari la energie ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia și restricții reînnoite de sănătate publică, în special în China.

Pe lângă aceasta, raportul a constatat că emisiile de carbon din sectorul electricității urmau să scadă ușor în acest an.

„După ce au crescut la maximul istoric în 2021, emisiile de CO2 din sectorul electric global vor scădea în 2022, deși cu mai puțin de 1%”, se explică.

Agenția a spus că sursele regenerabile de energie creșteau mai repede decât cererea și înlocuiesc combustibilii fosili, cu adăugări puternice de capacitate ajutând generarea globală de energie din surse regenerabile la o creștere de peste 10% în 2022.

Pe lângă aceasta, UE se pregătește să reducă dependența de importurile rusești de combustibili fosili prin accelerarea tranziției către energie curată.

„Implementarea planului „REPowerEU” al Comisiei Europene ar accelera foarte mult implementarea surselor regenerabile în următorii ani, dublând ponderea acestora în consumul final brut de energie al UE din 2020 până în 2030 și reducând semnificativ utilizarea combustibililor fosili”, potrivit AIE.

În ciuda acestui fapt, din cauza prețurilor ridicate la gaze și a constrângerilor de aprovizionare, cărbunele înlocuiește gazul pentru generarea de energie pe piețele cu capacitate de rezervă a centralei pe cărbune, a observat agenția.

„În Europa, guvernele au amânat eliminarea treptată a centralelor pe cărbune și au ridicat restricțiile pentru a crește disponibilitatea producției de cărbune, reducând astfel consumul de gaz pentru a îmbunătăți securitatea aprovizionării”, se arată în comunicat.

În plus, prețurile cu ridicata ale energiei electrice au crescut vertiginos în multe țări, potrivit AIE.

„În prima jumătate a anului 2022, prețurile la gaze în Europa au crescut de patru ori și cărbunele de peste trei ori față de aceeași perioadă din 2021, ceea ce a dus la creșterea prețurilor cu ridicata la electricitate de peste trei ori pe multe piețe.”

Autoritatea a declarat că indicele său de preț pentru piețele globale majore de energie electrică a „atins niveluri care au fost de două ori mai mari decât media din prima jumătate a anului 2016 până în 2021”.

În ceea ce privește anul viitor, IEA a spus că principalele incertitudini care afectează previziunile sale pentru 2023 privind cererea de energie electrică și mixul de producție vor rămâne prețurile la combustibilii fosili și creșterea economică.

„De la jumătatea anului 2022, ne așteptăm ca creșterea cererii globale de energie electrică în 2023 să rămână pe o cale similară ca și anul acesta. Creșterea puternică a surselor regenerabile de 8% și refacerea generării nucleare ar putea înlocui o parte din energie pe gaz și cărbune, ceea ce duce la o scădere a emisiilor de CO2 din sectorul electricității cu 1%”, a spus IEA.

scroll to top