Închide

Impactul climatic al industriei aviatice ar putea fi cu două treimi mai mare decât se credea

Avatar
airplane, takeoff, plane

Fotografie de bilaleldaou pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Legea aviației ecologice propusă de UE trece cu vederea adevăratul cost climatic al zborurilor, cu efectele non-CO2 ale călătoriilor aeriene producând de două până la patru ori mai mult impact asupra emisiilor de carbon, a spus un europarlamentar ecologist, potrivit Euractiv.

Ciarán Cuffe, un europarlamentar verde care este raportor alternativ pentru dosarul ReFuelEU Aviation în comisia de transport a Parlamentului European, a cerut modificarea legislației UE privind combustibilii curați pentru aviație pentru a include așa-numitele efecte non-CO2.

Aceasta include eliberarea de funingine și gaze nocive, inclusiv sulf și oxid de azot, precum și vapori de apă, de la motoarele cu reacție.

La altitudini mari, aceste emisii pot provoca formarea de piste, care au un efect net de încălzire mult mai mare decât CO2, conform unui studiu UE din 2020.

Emisiile pot dăuna, de asemenea, sănătății umane, ceea ce îi preocupă în special pe cei care locuiesc în vecinătatea aeroporturilor.

„Știm că efectele aviației fără CO2 reprezintă două treimi din impactul global asupra climei, dar rămâne nereglementat”, a spus Cuffe. „Nu este credibil să amânăm cu încă un deceniu și să ne bazăm doar pe eforturile voluntare ale industriei. Acest lucru nu a funcționat până acum și nu va funcționa în viitor”, a adăugat el.

Europarlamentarul irlandez a depus un amendament prin care se impune reducerea progresivă a conținutului de aromatice și sulf al carburanților de aviație, două elemente responsabile pentru o mare parte din poluarea non-CO2 eliberată de avioane.

Conform amendamentului lui Cuffe, aromaticele ar urma să fie limitate la 8% din kerosen până la 1 iunie 2023, în scădere de la standardul de aproximativ 20% în prezent.

În ciuda impactului asupra climei și asupra sănătății, eliminarea completă a întregului conținut aromatic din combustibil nu este imediat posibilă, deoarece aromaticele sunt necesare pentru a asigura funcționarea optimă a avioanelor.

„Aromaticele sunt adăugate la combustibil pentru a menține sigiliile din aeronave în funcțiune. Iar când le îndepărtezi, atunci se întâmplă lucruri cum ar fi sigiliile încep să curgă, tancurile curg, pompele devin nefiabile”, a explicat Ron van Manen, șeful de dezvoltare strategică al Întreprinderii comune Clean Aviation, un program susținut de UE și de industrie pentru accelerarea inovației aeronavelor ecologice. „Există o serie de ONG-uri care spun – și au un punct de vedere foarte valid – că putem elimina aromaticele din combustibilii fosili mult mai devreme. Problema este că dacă le-ai scoate mâine, aeronava ar avea o problemă.”

Adaptarea flotei actuale pentru a funcționa fără substanțe aromatice ar necesita o modernizare costisitoare, pe care companiile aeriene este puțin probabil să o adopte pe termen scurt. Stațiile de alimentare ar trebui, de asemenea, modernizate pentru a gestiona combustibili fără aromatice.

„Acea perioadă de modificare a flotei pentru a putea zbura cu combustibili fără aromatice este probabilă de aproximativ un deceniu, cu excepția cazului în care o faceți obligatorie”, a spus van Manen.

Această actualizare va deveni în cele din urmă inevitabilă, totuși, deoarece combustibilii sustenabili pentru aviație (SAF), cum ar fi biocombustibilii și electrocarburanții de a doua generație, nu sunt aromatice. Conform propunerilor UE, cel puțin 63% din combustibilul ridicat de avioane pe aeroporturile UE va fi SAF până în 2050.

Cuffe nu este singurul europarlamentar care susține includerea efectelor non-CO2 în propunerea ReFuelEU Aviation.

Nicolás González Casares, un europarlamentar de centru-stânga care conduce dosarul în comisia de mediu a Parlamentului European, a cerut ca până în 2030 să fie pregătit un raport al Comisiei Europene privind „optimizarea conținutului aromatic al combustibilului de aviație”.

Europarlamentarul german Jutta Paulus, un deputat verde responsabil cu pregătirea avizului comisiei de industrie a Parlamentului European privind ReFuelEU Aviation, a susținut, de asemenea, pentru reducerea semnificativă a nivelurilor de aromatice și sulf din kerosen.

Cererea furnizorilor de combustibil să modifice compoziția kerosenului poate duce la creșterea prețurilor, dar impactul costurilor va fi limitat, potrivit lui Paulus.

„Nu este o problemă tehnologică, poți reduce cu ușurință conținutul de sulf și aromatic al combustibililor. Costă bani; veți avea o suprataxă de 5% sau 10% la combustibilul de aviație. Dar nu triplează prețul combustibilului”, a declarat Paulus pentru EURACTIV într-un interviu din februarie.

Este de așteptat ca o referire la efectele non-CO2 să fie inclusă în dosarul modificat al Parlamentului ReFuelEU Aviation, care este condus de Søren Gade, un parlamentar centrist din Danemarca.

Este probabil ca subiectul să se confrunte cu o opoziție mai mare din partea statelor membre UE, deși nu este lipsit de avocați în rândul Consiliului de Miniștri al UE – în special Țările de Jos.

Într-un document văzut de EURACTIV, guvernul olandez a încurajat președinția franceză a Consiliului să adauge o nouă clauză care să oblige Comisia Europeană să exploreze mijloace de atenuare a impactului asupra climei non-CO2 al aviației, concluziile fiind prezentate într-un raport până la sfârșitul anului 2023. .

Accentul sporit pe efectele non-CO2 de către parlamentari a fost salutat de ONG-ul pentru mobilitate curată Transport & Environment, care a militat puternic pentru a include problema pe agenda legislativă.

„Acum este ultima noastră șansă de a corecta o problemă majoră a pachetului Fit for 55: absența reducerii emisiilor de CO2 din aviație”, a declarat Matteo Mirolo, ofițer de politici aviatice la T&E, pentru EURACTIV.

Pe lângă o reducere a conținutului de aromatice și de sulf al combustibilului pentru avioane, T&E solicită instituirea unui sistem de monitorizare pentru a cuantifica efectele non-CO2 pe piața de carbon a UE.

„Într-un moment în care este nevoie de acțiuni îndrăznețe și ambițioase în domeniul climei, UE nu poate accepta ca două treimi din impactul aviației asupra climei să rămână sub radarul legislativ”, a scris T&E într-un briefing recent pe acest subiect.

scroll to top