Închide

Împrumut de 40 mil. € oferit de IFC băncii Garanti BBVA România, pentru a facilita achiziţia de locuinţe verzi

Avatar
A pile of Euro (EUR) banknotes that include 20, 100, and 200 notes. (Part IV)

Fotografie de Ibrahim Boran pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

International Finance Corporation (IFC), membră a Grupului Bancii Mondiale, oferă un împrumut de 40 de milioane de euro băncii Garanti BBVA România, pentru a finanţa investiţiile în locuinţe ecologice ale românilor.

”O nouă investiţie va contribui la cresterea accesului la finanţare pentru locuinţe verzi în România, inclusiv credite ipotecare verzi şi împrumuturi verzi pentru reamenajarea locuinţelor, IFC oferind un împrumut de 40 de milioane de euro băncii Garanti BBVA România (GBRO), pentru a sprijini obiectivele climatice ale ţării. În România, accesul la finanţarea pentru locuinte este încă limitat, iar finanţarea acordată de IFC va contribui la dezvoltarea pieţei creditelor dedicate locuinţelor verzi. Piaţa locuinţelor rezidenţiale a rămas în urma în ceea ce priveşte certificările verzi, iar finanţarea verde a locuinţelor se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare. Cu sprijinul şi expertiza globală a IFC, GBRO va putea să-şi dezvolte capacitatea internă şi să crească ponderea locuinţelor ecologice în portofoliul său general”, anunţă IFC.

Conform estimărilor, peste 95% din clădirile construite înainte de 2010 necesită renovare pentru îmbunătăţirea gradului de eficienţă energetică. Pentru a sprijini eforturile naţionale de construire a unui viitor mai durabil, veniturile din împrumutul acordat de IFC vor fi utilizate pentru produse bancare dedicate locuinţelor verzi, contribuind în acelaşi timp la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

“Actualul acord cu partenerul nostru pe termen lung, IFC, este o altă dovadă a angajamentului nostru de a aduce contribuţia noastră la protecţia naturii şi la bunăstarea societăţii. O direcţie importantă în strategia noastră o constituie educarea clienţilor cu privire la finanţarea sustenabilă şi ne vom strădui să creştem apetitul clienţilor pentru achiziţii care contribuie la protejarea mediului înconjurător”, a declarat Mustafa Tiftikcioglu, CEO Garanti BBVA România.

Parteneriatul IFC cu grupul BBVA în România a început la începutul anilor ’90 şi a continuat cu proiecte de impact şi de succes. Mai recent, în iunie 2022, IFC a acordat un împrumut de 10 milioane de euro catre Ralfi IFN SA, care funcţionează sub umbrela Garanti BBVA Consumer Finance – pentru a consolida portofoliul de imprumuturi verzi al companiei.

“Una dintre priorităţile-cheie pe care le avem în România este să extindem accesul la credite şi gama de produse financiare disponibile pentru a sprijini investiţiile verzi. Creditele ipotecare verzi pot stimula dezvoltarea şi achiziţionarea de locuinţe sustenabile din punctul de vedere ecologic, ceea ce are ca rezultat beneficii pentru mediu, dar şi pentru proprietarii acestora, prin îmbunătăţirea nivelului de trai şi reducerea facturilor la utilităţi”, a declarat Ary Naïm, manager regional IFC pentru Europa Centrală şi de Sud-Est.

IFC sprijină dezvoltarea sectorului privat în România de peste 30 de ani, cu o expunere angajată care în august 2022 totaliza 1.274 miliarde dolari, stimuland tranziţia verde a ţării, conectivitatea digitală şi fizică, precum şi integrarea în lanţurile valorice globale.

IFC — membră a Grupului Băncii Mondiale — este cea mai mare instituţie globală de dezvoltare focusata pe sectorul privat din pieţele emergente. Este prezentă în peste 100 de ţări. În  anul fiscal 2022, IFC a investit o sumă-record de 32,8 miliarde dolari în companii private şi instituţii financiare din diverse ţări aflate în curs de dezvoltare, valorificând capacităţile din sectorul privat pentru a contribui la eliminarea sărăciei extreme şi pentru a susţine prosperitatea comună, în contextul în care economiile naţionale se luptă cu impactul multiplelor crize globale.

Garanti BBVA face parte din Grupul Garanti BBVA Romania, care reuneşte şi Garanti BBVA Leasing si Garanti BBVA Credite de Consum, completând astfel oferta băncii cu produse specifice de leasing, servicii de administrare a flotelor şi credite de consum. Garanti BBVA Romania este deţinută de Garanti BBVA Turcia (TGB), a doua bancă privată din Turcia ca mărime. Acţionarul majoritar al Garanti BBVA Turcia este grupul financiar spaniol Banco Bilbao  Vizcaya Argentaria (BBVA).

scroll to top