Închide

În 2023, România a fost principalul furnizor de motorină al Ucrainei

Avatar
banner, ukraine, flag

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

România a fost, în 2023, principalul furnizor de motorină al Ucrainei, notează serviciul vamal ucraineni.

Importurile de motorină din România în Ucraina au fost de 1,47 de milioane de tone, fiind 24% din totalul importurilor de motorină al acestei țări, conform B1TV.ro.

Volumul importurilor motorinei în Ucraina din România a crescut cu 81% față de volumul celor din 2022.

După România, alte țări care au furnizat motorină Ucrainei sunt Polonia, cu 1,42 de milioane de tone, statele baltice, Turcia și Grecia.

România a devansat Polonia

Înainte, Polonia a fost principalul furnizor de motorină, în prima jumătate a anului trecut, dar ultimele luni din 2023, nu a mai exportat la fel de mult, din cauza a doi factori. Prima se referă la faptul că Ucraina accepta doar carburanți non-rusești, iar a doua cerință se referă la protestelele șoferilor polonezi care au afectat traficul de la vămile din vestul Ucrainei.

Din aceste cauze, importurile de motorină din România au atins cea mai mare valoare lunară în noiembrie 2023, de peste 180.000 de tone. În plus, motorina exportată de Bulgaria este supusă unor controale amănunțite privind regula ucrainenilor ca originea acesteia să nu fie rusească.

Motorina livrată în Ucraina nu a fost toată produsă în România, pentru că rafinăriile nu pot asigura nici necesarul pieței locale. Importurile făcute de România nu au fost verificate atât de amănunțit pentru că țară noastră respectă embargoul, scrie Economica.

scroll to top