În ciuda scepticilor, piața mașinilor electrice va crește din nou. Bateriile vor costa jumătate!
În ciuda obstacolelor, cercetătorii sunt în prezent optimiști că e-mobilitatea va reveni în doi ani. Se preconizează că prețul bateriilor pentru mașinile electrice se va reduce la jumătate până în 2026.
În urmă cu câteva zile, influenta companie americană de investiții bancare și de tranzacționare a valorilor mobiliare Goldman Sachs a publicat noi rezultate ale cercetării în domeniul e-mobilității. Acestea prezintă o imagine foarte pozitivă a dezvoltării tehnologice și a tendințelor prețurilor bateriilor pentru automobilele electrice, scrie Der Standard.
Datorită creșterii densității energetice și a prețurilor mai mici ale „metalelor verzi” – litiu, cobalt și nichel – se preconizează că prețul acestor baterii va scădea cu până la 50 % în următorii doi ani. Acest lucru ar putea avea consecințe importante pentru industria vehiculelor electrice, deoarece bateriile reprezintă o parte semnificativă din costul total al unei mașini electrice.
Tehnologii noi, prețuri în scădere
Goldman Sachs calculează că prețul mediu al bateriilor va scădea de la 153 de dolari pe kilowatt oră în 2022 la 111 dolari în acest an. De asemenea, preconizează că prețul mediu al bateriilor ar putea scădea la 80 de dolari până în 2026, ceea ce ar reprezenta de fapt o scădere de aproape 50 % în doar câțiva ani. Acest lucru ar însemna că vehiculele electrice alimentate cu baterii din SUA ar ajunge la nivelul vehiculelor alimentate cu benzină chiar și fără subvenții. Evoluția prețurilor ar putea contribui la creșterea atractivității mașinilor electrice pentru piața de masă. Chiar și fără subvenții.
Prețurile „metalelor verzi” au fost deosebit de ridicate în anii precedenți, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat recent. Nikhil Bhandari, care lucrează în cadrul departamentului de cercetare de la Goldman Sachs, explică și contextul tehnologic pentru care se pot face economii și aici.
„Inovația este legată de structura bateriilor”.
Anterior, așa-numitele celule trebuiau ambalate în module, care la rândul lor trebuiau plasate într-un set de baterii mai mare.
Etapa intermediară cu modulele ar putea fi eliminată, iar în viitor celulele vor fi ambalate direct în setul de baterii. Aceste structuri simplificate și cerințele reduse de spațiu vor permite în viitor stocarea unei cantități mai mari de energie în baterii.
Dureri de cap
Viitorul aparține cu siguranță bateriilor în stare solidă , este sigur cercetătorul. Acestea „schimbă regulile jocului” atât în ceea ce privește densitatea energetică, cât și siguranța. De fapt, acestea ar trebui să fie deja pe piață, dar există încă obstacole în calea producției în masă.
În prezent, acest lucru dă bătăi de cap industriei, deoarece se instalează ca urmare a bateriilor pe bază de litiu, care sunt deja dominante pe piață, ceea ce ar putea face și mai dificilă intrarea pe piață a bateriilor în stare solidă. Dezvoltarea de noi tehnologii este, în general, o provocare majoră. Este nevoie de aproximativ zece ani de la dezvoltare la prima producție. Acest lucru nu înseamnă însă că au fost atinse cele mai înalte standarde în ceea ce privește calitatea.
Găsirea personalului potrivit în acest domeniu este, de asemenea, o provocare pentru multe companii.
Revenire în 2026
Întrebați dacă bateriile mai ieftine vor duce în cele din urmă la o cerere mai mare de mașini electrice, cercetătorii sunt optimiști. În timp ce multe studii din trecut au comparat doar momentul în care o mașină electrică s-a amortizat datorită costurilor de combustibil economisite, valoarea de revânzare este adesea ignorată. Cu toate acestea, acesta este încă un factor decizional important pentru clienți.
„Valoarea de revânzare a vehiculelor electrice scade mai rapid deoarece consumatorii cred că pot cumpăra un vehicul electric mai ieftin în trei ani”,
explică cercetătorii problema.
Acest factor a fost luat în considerare în cercetarea actuală și, împreună cu evoluțiile menționate, se poate prevedea, prin urmare, o „revenire puternică” a e-mobilității pentru 2026. Destul de pragmatic din „punct de vedere economic”, după cum subliniază ei.
Benzina scumpă ca soluție
Discuția actuală arată problemele cu care se confruntă tranziția către e-mobility. Conform cifrelor actuale, clienții din Germania și Austria se întorc la motoarele cu combustie, motiv pentru care se recurge la unele măsuri radicale pentru a împinge clienții către e-mobilitate. VW dorește să compenseze lipsa cererii cu motoare cu combustie mai scumpe și e-car-uri la preț redus.
Martin Daum, un manager cu vechime și care în prezent face parte din consiliul de administrație al Daimler Truck, a provocat joi agitație cu o propunere neobișnuită citată de AFACERI.news AICI:
„La fiecare 1 ianuarie, vor fi adăugați zece cenți suplimentari la litrul de benzină, de acum până la infinit”.
Într-un interviu, el a sugerat creșterea anuală a prețului benzinei pentru a accelera trecerea la mașinile electrice.
Avertismentele vin și din China. Rămânerea la motoarele cu combustie ar putea însemna decăderea producătorilor europeni de automobile, a explicat acum câteva zile Stella Li, top manager al producătorului chinez de automobile electrice BYD. Recunoscând această slăbiciune potențială, producători precum BYD și Tesla au intrat de mult pe piața europeană și își construiesc din ce în ce mai multe fabrici proprii acolo.