În două luni s-au epuizat 37% din rezervele României de gaze. Burduja: Este gaz suficient
Depozitele de gaze ale României se golesc într-un ritm alert. Din noiembrie până acum am consumat mai mult de o treime din rezerva strânsă în toamnă. Și nu suntem nici la jumătatea iernii. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom rămâne în frig, și că avem suficiente rezerve de gaz.
Astfel, în doar o lună și jumătate, România a pierdut mai mult de o treime din cantitățile de gaze înmagazinate. Această scădere rapidă este mult mai accentuată decât media europeană, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe, notează TVR Info.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a combătut recent dezinformările care circulă despre o eventuală penurie de gaze în România. Într-o postare pe rețelele sociale, Burduja a subliniat că țara are aproape 2 miliarde de metri cubi de gaze în depozite, suficiente pentru a acoperi consumul zilnic de aproximativ 20-25 milioane de metri cubi.
De asemenea, ministrul a precizat că până în martie 2025, România va rămâne cu aproximativ 800 de milioane de metri cubi de gaze.
În întreaga Uniune Europeană, depozitele de gaze sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani, cu un grad de umplere de doar 70%, față de 86% în aceeași perioadă a anului trecut.
Deși nu există un risc imediat de deficit de gaze, golirea rapidă a rezervoarelor ar putea face reumplerea acestora mai dificilă în următorul sezon și ar putea duce la creșterea prețurilor pe termen scurt.
Această situație este agravată de oprirea tranzitului de gaze din Rusia prin Ucraina, ceea ce pune o presiune suplimentară pe resursele înmagazinate și face Europa mai dependentă de gazele naturale lichefiate, expunând-o la volatilitatea pieței.
În România, prețurile gazelor au urcat în ultima perioadă la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, atingând 51 de euro pe megawat-oră pe piața europeană. Experții avertizează că refacerea depozitelor în condițiile actuale va fi mai costisitoare, iar întreruperile neprogramate ale furnizorilor ar putea dezechilibra și mai mult piața, generând noi fluctuații ale prețurilor.