Închide

În industria spațială, primul eșec poate fi și ultimul: Virgin Orbit se lansează spre faliment

Avatar
Virgin Orbit 62 Scaled

Sursa foto: VirginOrbit.com.

Timp de citire: 2 minute

Compania Virgin Orbit, controlată de excentricul miliardar Richard Branson, a solicitat plasarea sub protecţia Legii falimentului din SUA, în vederea scoaterii la vânzare, a anunţat marţi compania, potrivit agenției France-Presse, citată de Agerpres.

Lansată în 2017, ca parte a grupului Virgin, compania Virgin Orbit s-a desprins de subsidiara Galactic, firma de turism spațial, și ar fi trebuit să se ocupe de plasarea sateliților de mici dimensiuni pe orbita Pământului, ca business de sine stătător.

Decizia de a-și cere falimentul intervine după concedierea anunţată săptămâna trecută a 675 de angajaţi, reprezentând 85% din forţa de muncă a companiei.

”Deşi am depus eforturi considerabile pentru a ne îmbunătăţi situaţia financiară şi a obţine fonduri suplimentare, trebuie să facem ceea ce este cel mai bine pentru companie”, a declarat preşedintele Virgin Orbit, Dan Hart, într-un comunicat.

Plasarea sub protecţia Legii falimentului ”reprezintă cea mai bună cale pentru a identifica şi finaliza o vânzare eficace, care să optimizeze valoarea afacerii”, a adăugat el.

În luna ianuarie, Virgin Orbit a încercat pentru prima dată o lansare din Europa, însă misiunea a eșuat. Racheta de 21 de metri lansată de pe un Boeing 747 din Cornwall, Marea Britanie, nu a reușit să ajungă pe orbită, ceea ce a provocat pierderea celor nouă sateliţi pe care îi transporta. Ulterior, finanțările din partea investitorilor s-au oprit, iar prăbuşirea companiei devenea inevitabilă.

Înfiinţată de Richard Branson în 2017, compania îşi propunea să ofere “o metodă nouă şi inovatoare de a lansa sateliţi” şi reuşise anterior să plaseze pe orbită 33, potrivit lui Dan Hart.

Deşi proiectele de lansatoare de mici dimensiuni abundă în lume, doar unul singur rămâne operaţional în acest stadiu, cel al RocketLab din Noua Zeelandă.

Preţul acţiunilor Virgin Orbit la bursa din New York a încheiat în scădere cu 3%, la 19 cenţi, luni seară.

scroll to top