Închide

Presa maghiară: Budapesta a finanțat organizațiile din Transilvania care cer autonomie teritorială

Avatar
Unguri Maghiari Transilvania Cluj Autonomie Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute
  • Prin decizii guvernamentale nepublice, guvernul ungar condus de Viktor Orban a dat sute de milioane de forinți către organizații de peste graniță, în special în Transilvania, care susțin obiectivele politice ale partidului Fidesz.
  • Numai în 2011, 787 de milioane de forinți din bani publici au fost distribuiți în acest fel – arată deciziile guvernamentale anterior secrete despre care a aflat hvg.hu.
  • Cea mai mare parte a banilor au fost distribuiți către organizații din România, prietene cu puterea politică de la Budapesta, precum Asociația lui László Tőkés, Consiliul Național Maghiar Transilvănean, care militează pentru autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc.

Deja la sfârșitul anului 2010 a fost votată o lege privind Fondul Gábor Bethlen, care distribuie subvenții guvernamentale maghiarilor peste graniță, iar societatea de administrare a fondurilor de stat a fost înființată în primăvara anului 2011. Chiar și după aceea, guvernul Orbán a ocolit în mod repetat organizația înființată, finanțând direct prin decizie individuală, din fonduri publice, organizații de peste graniță care îi sunt fidele.

Guvernul Orbán a luat cinci decizii de guvern în 2011 care au omis motivele și criteriile pentru selectarea oragnizațiilor care urmează să fie sprijinite prin fonduri de la bugetul național, dar în majoritatea cazurilor chiar scopul utilizării sumei, dintre care patru au fost semnate de prim-ministru și unul de Zsolt Semjén. Toate cele cinci hotărâri de guvern făceau parte din așa-numitele „două mii” de documente guvernamentale, adică nu erau secrete, dar nu erau publice – până acum.

După decizia judecătorească definitivă, Biroul Guvernului Prim-ministrului a dat publicității zeci de decizii ale cabinetelor Orbán din 2010, 2011 și 2012, deoarece termenul de 10 ani pentru confidențialitate a expirat deja.

Trăsătura comună a celor cinci hotărâri de guvern este că dispun ca ONG-urile străine să fie sprijinite din resurse bugetare, fără nici un aspect transparent, responsabil, întrucât toate afirmă deja în titluri că este vorba despre „sprijin acordat prin nelicitație”. Cu alte cuvinte, acestea au fost decizii unice ale guvernului despre care publicul nici nu a putut fi informat până acum. Sunt totuși mulți bani: cu cele cinci hotărâri de guvern într-un singur an, în 2011, un total de 787 milioane HUF a fost distribuit între 9 organizații din România, Slovacia, Ucraina, Serbia și Croația.

Majoritatea banilor au aterizat în România, care are cea mai mare diasporă maghiară. 35% din suma totală, 277 milioane HUF, au mers astfel către Transilvania. Dintre acestea, 265 de milioane au fost acordate în patru tranșe Consiliului Național Maghiar Transilvan, condus de László Tőkés, care a evoluat curând pe aceeași scenă cu Viktor Orbán în Băile Tușnad (Tusványos). Alte 6 milioane au mers către Consiliul Naţional Secuiesc, care lucrează îndeaproape cu el, iar alte 6 milioane către organismul de fundal al acestuia din urmă, Asociaţia Siculitas.

scroll to top