Închide

În prezent, în România sunt la vânzare clădiri de birouri în valoare de peste 350 milioane EUR

Avatar
architecture, building, corporate

Fotografie de Free-Photos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Clădirile de birouri au fost proprietățile cele mai căutate de investitori, cu 88% din volumul tranzacționat, informează Adevărul Financiar. În acest moment sunt  disponibile spre vânzare alte proiecte similare, cu o valoare totală de peste 350 milioane euro, arată datele unui studiu realizat de CB Richard Ellis (CBRE) România, companie de consultanță imobiliară.

“În prezent, sunt multiple oportunități aflate la vânzare pe piața de birouri, proiecte care totalizează o valoare cumulată de peste 350 mil. euro, de diferite dimensiuni și amplasate în multiple zone, de la centru-vest până la Piața Victoriei. Clădirile de birouri continuă să atragă atenția investitorilor, în special proiectele aflate în București” – Gijs Klomp, Head of Investment Properties în cadrul CBRE România.

În prima jumătate a anului, valoarea medie a unei tranzacții imobiliare a fost de 30 milioane euro, puțin peste media de 26 mil. euro înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor CBRE Research.

Spre deosebire de trendul remarcat în 2019, în prima jumătate a acestui an proiectele imobiliare din București au dominat activitatea de investiții, o singură tranzacție fiind încheiată în afara Capitalei (3% din volumul tranzacționat).

CBRE a asistat grupul Hexagon în vânzarea unui portofoliu compus din trei clădiri de birouri din Cluj-Napoca către compania românească Ideal Projects Services, într-o tranzacție de 30 milionae euro.

În primul semestru din 2020, clădirile de birouri au fost cel mai tranzacționat produs (88%), în timp ce spațiile industriale au fost pe locul al doilea (8%) în preferințele investitorilor imobiliari, urmate de dezvoltările mixte (2%).

În ceea ce privește yield-urile (randamentele investiționale), acestea au rămas stabile în primul semestru, la 7% pentru spațiile de birouri, respectiv 7,75% pentru spațiile industriale, potrivit CBRE Research. Pe segmentul spațiilor de retail, unde apetitul investitorilor a scăzut din cauza pandemiei de COVID-19, yield-urile au continuat să crească ușor până la 7% la finalul primul semestru.

Investitorii români au rămas activi și în acest an, încheind șapte tranzacții în primele șase luni ale anului și clasându-se astfel pe locul al doilea în ceea ce privește originea investitorilor, după investitorii din  Ungaria, în timp ce locul al treilea a fost ocupat de companii grecești și sud-africane. Printre cumpărătorii români se numără: Dedeman (The Bridge 3), Ionuț Dumitrescu (parțial One Tower, parțial One North Gate) și One United (Office 1).

La nivelul întregii piețe imobiliare din Europa, volumul investițiilor a totalizat 129 miliarde euro în prima jumătate a anului, în creștere cu 2% față de aceeași perioade a anului trecut în pofida pandemiei de COVID-19, potrivit datelor CBRE Research.

Din acest volum, tranzacțiile cu clădirile de birouri au reprezentat 41 miliarde de euro. În Europa Continentală, cu excepția Marii Britanii și a Irlandei, volumul investițiilor a crescut în prima jumătate a acestui an cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Volumul investițiilor imobiliare din România a totalizat aproximativ 395 milioane euro în prima jumătate a anului 2020, cu 17% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, relevă datele CBRE.

scroll to top