Închide

În trimestrul doi, Societe Generale a înregistrat pierderi de 1,5 miliarde de euro

Avatar
A pile of Euro (EUR) banknotes that include 20, 100, and 200 notes. (Part IV)

Fotografie de Ibrahim Boran pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Societe Generale a anunțat miercuri o pierdere netă de aproape 1,5 miliarde de euro în trimestrul doi al anului în curs. Potrivit precizărilor furnizate de banca franceză, rezultatele ei financiare trimestriale au fost afectate de taxa excepțională pentru vânzarea, în luna mai, a subsidiarei sale rusești Rosbank.

În perioada aprilie-iunie, venitul net bancar (NBI) al băncii, echivalent cu vânzările, s-a ridicat la 7 miliarde de euro, în creștere cu 12,8% de la an la an, susținut de toate liniile de afaceri.

Al doilea trimestru din 2022 “încheie doi ani de execuție intensă și disciplinată a diverselor noastre proiecte strategice”, a comentat directorul general Frédéric Oudéa, într-un comunicat preluat de agenția de știri economice Zonebourse.

Omul de afaceri a subliniat rezistența modelului de afaceri și transformarea liniilor de afaceri “pentru a însoți nevoile în schimbare” ale clienților.

Serviciile bancare de retail din Franța, care includ rețelele de sucursale Société Générale și Crédit du Nord, care urmează să fuzioneze începând de anul viitor, au înregistrat o creștere de 8,5% a venitului net bancar în cursul anului, potrivit DCNews.

Rețelele bancare internaționale de retail, grupate cu cele de asigurări și servicii specializate, și-au văzut creșterea NBI cu 15,8% pe parcursul unui an. Corporate și investment banking, ultima treime din veniturile Société Générale, a crescut cu 18,3%.

Excluzând impactul din Rusia, rezultatul băncii se ridică la +1,5 miliarde de euro. Aceasta este mai mult decât în al doilea trimestru din 2021.

Banca franceză anunțase pe 18 mai că a finalizat vânzarea Rosbank, cumpărată de fondul de investiții rusesc Interros, fondat de oligarhul Vladimir Potanin, apropiat al lui Vladimir Putin.

“Am reușit să gestionăm ieșirea noastră din activitățile din Rusia (…) fără a handicapa evoluțiile strategice ale grupului”, a declarat Oudéa în comunicat.

Raiffeisen Bank a obţinut în primul semestru al anului 2022 un profit net de 602 milioane de lei, în creştere cu peste 50% faţă de primul semestru al anului precedent, pe baza unei creşteri puternice a creditelor, dar şi a profilului de risc semnificativ îmbunătăţit, a anunţat marţi banca.

Stocul de credite, de peste 37,4 miliarde lei, a înregistrat un avans semnificativ de aproximativ 25% faţă de S1 2021, susţinut de o evoluţie excelentă a creditării, în mare parte pentru clienţii corporate, creştere cu 46% faţă de anul precedent, într-un context de piaţă în care companiile au nevoi de finanţare sporite atât pentru asigurarea capitalului de lucru, cât şi pentru demararea investiţiilor.

Banca menţionează că trendul de creştere este vizibil şi pentru IMM-uri, de 13%, susţinut şi de schemele de garantare puse la dispoziţie de Guvern, iar creditele acordate persoanelor fizice au avansat cu 10%, echilibrat credite negarantate şi ipotecare. Din ce în ce mai mulţi clienţi ai băncii locuiesc în case eficiente din punct de vedere energetic. În prima jumătate a anului 2022, creditele din categoria Green Mortgage au atins o pondere de 41% din volumele de credite garantate prin ipotecă.

scroll to top