În urma Brexit-ului, exporturile britanice în Uniunea Europeană s-au prăbușit în 2021
Volumul exporturilor care trec prin porturile britanice spre Uniunea Europeană a scăzut în mod uluitor, cu 68% în ianuarie 2021 față de ianuarie 2020, în urma Brexit și a efectelor sale dezastruoase asupra comerțului dintre cele două părți, relatează The Guardian.
Scăderea dramatică a volumului de trafic transportat pe feriboturi și prin tunelul din Canalul Mânecii a fost raportată ministrului cabinetului Michael Gove de către Asociația Rutieră de Transport, după un sondaj realizat de membrii săi internaționali. Într-o scrisoare adresată lui Gove din 1 februarie, directorul executiv al RHA, Richard Burnett, i-a mai spus ministrului că el și oficialii săi au avertizat în repetate rânduri de câteva luni de probleme și au solicitat măsuri pentru diminuarea dificultăților – dar au fost în mare parte ignorate.
În special, el a arătat clar pe tot parcursul anului trecut că era urgentă necesitatea creșterii numărului de agenți vamali pentru a ajuta firmele cu munți de acte suplimentare. Numărul de acum, în jur de 10.000, este încă aproximativ o cincime din ceea ce RHA spune că este necesar pentru a face față creșterii masive a documentelor cu care se confruntă exportatorii.
Burnett mai spune că pe lângă prăbușirea exporturilor, în jur de 65-75% dintre vehiculele europene care au intrat în țară s-au întors goale pentru că nu existau bunuri pe care acestea să le ducă pe continent, din cauza întârzierilor produse de partea britanică, dar și pentru că unele companii au renunțat la exporturile spre Europa din cauza birocrației și costurilor impuse de Brexit. Micile firme care au prosperat când UK era parte a Uniunii, spun acum că exporturile pe continent nu mai au niciun viitor din cauza costurilor masive.
Este extrem de frustrant că miniștrii și guvernul refuză să asculte ce spun reprezentanții industriilor și experții, a spus el.
Potrivit Bibliotecii Camerei Comunelor, exporturile Marii Britanii către UE au fost de 294 miliarde de lire sterline în 2019 (43% din totalul exporturilor din Marea Britanie), în timp ce importurile din Marea Britanie din UE au fost de 374 miliarde de lire sterline (52% din total). Majoritatea covârșitoare a exporturilor către UE din Marea Britanie trec prin porturi mai degrabă decât pe cale aeriană.
Richard Ballantyne, director executiv al Asociației Porturilor Britanice, a declarat că cifra de 68% suna „în linie generală” cu impresiile sale despre scăderea traficului. El a spus că unele dintre problemele legate de documentele suplimentare care au cauzat întârzieri, dar nu toate, ar putea fi depășite în timp, deși a avertizat că unele companii din ambele părți vor căuta noi piețe, mai degrabă decât să încerce să facă față fricțiunilor suplimentare. Ballantyne a prezis, de asemenea, un nou set de dificultăți în lunile următoare, întrucât infrastructura necesară în momentul în care Marea Britanie introduce controale complete de import pentru bunuri din UE la 1 iulie, în opinia sa, nu ar fi gata la timp. Acest lucru a ridicat perspectiva unui set complet nou de probleme care afectează importurile.
Experții în comerț spun că motivul pentru scăderea abruptă a exporților este o combinație între efectele Brexit și ale pandemiei. Mulți se tem, însă, că ce-i mai rău nici măcar nu a venit încă – „Ce mă îngrijorează este că între aprilie și iulie am putea să ne confruntăm cu o furtună perfectă”, spune Shane Brennan, director executiv la Cold Chain Federation, o asociație a companiilor care transportă și depozitează congelate.
Vom avea o economie care încearcă să iasă din lockdown în timp ce Regatul Unit impune un număr mare de controale de import asupra comercianților europeni, care ar putea să fie la fel de nepregătiți precum cei din Europa. În același timp, un lanț de livrare care este extrem de reticent în a oferi servicii către UK. Adevărata criză Brexit despre care am avertizat și pe care am prezis-o ar putea să își arate fața abia atunci, a adăugat el.
În ultimele săptămâni, sute de companii britanice au decis fie să oprească exporturile către UE, fie să înființeze depozite sau filiale în UE, astfel încât să poată distribui mărfurile mai ușor. Miniștrii spun că majoritatea problemelor legate de Brexit cu care se confruntă întreprinderile sunt „probleme de dinți”, deși Michael Gove a acceptat că cele care afectează Irlanda de Nord sunt mai grave.
Un purtător de cuvânt al guvernului a spus: „Am avut un angajament intens cu industria transportului rutier de mai multe luni și încă facilităm un apel zilnic cu grupuri reprezentative. „Nu recunoaștem cifra furnizată pentru exporturi. Datorită muncii grele efectuate de transportatori și comercianți pentru a se pregăti pentru schimbare, întreruperile la frontieră au fost până acum minime, iar mișcările de marfă sunt acum aproape de nivelurile normale, în ciuda pandemiei Covid-19. „Vom continua să lucrăm în mod constructiv cu RHA pe măsură ce ne adaptăm la noua noastră relație cu UE și profităm de oportunitățile Brexit-ului”.