Închide

Încă un pas pentru obținerea acreditării UNESCO: Ţinutul Buzăului va fi vizitat de evaluatori

Avatar
Tinutul Buzaului 7 1024x576

Foto: Asociația Ținutului Buzăului

Timp de citire: 3 minute

Procesul prin care “Ţinutul Buzăului” ar putea deveni al doilea Geoparc acreditat UNESCO din România a ajuns la etapa de evaluare din partea evaluatorilor UNESCO. Începând cu 15 septembrie, timp de patru zile, “Ţinutul Buzăului” va fi vizitat de experţii UNESCO, o echipă formată din doi evaluatori, unul din Grecia şi celălalt din Olanda.

Experţii UNESCO vor veni pe 15 septembrie şi pleacă pe 19 septembrie. Este o vizită de patru zile. Aşa se procedează. Experţii trebuie să petreacă trei zile în teritoriu şi să aibă şansa să se întâlnească cu cât mai mulţi reprezentanţi ai partenerilor şi să vadă la faţa locului ce înseamnă geoparcul Ţinutul Buzăului, astfel încât să facă un raport complet pentru ca mai departe consiliul UNESCO pentru geoparcuri şi apoi UNESCO să decidă, pe baza rezultatelor acestui raport dacă lucrurile sunt pe drumul cel bun, a anunţat, pentru un post de televiziune din Buzău, Alexandru Andrăşanu, iniţiatorul proiectului şi evaluator UNESCO, potrivit Bursa.

De asemenea, Alexandru Andrăşanu a adăugat că ei doi sunt evaluatori cu experienţă din ţări care au deja geoparcuri importante.

Cei doi experţi sunt experţi cu experienţă. Este un expert senior, domnul Ilias Veliakos, din Grecia. Lucrează într-unul din geoparcurile fondatoare ale reţelei globale UNESCO, în Lesvos Geopark. A mai fost în România. E din Balcani, deci ştie ce înseamnă să fii într-o ţară din Balcani şi cum merg lucrurile şi este un expert cu foarte mare experienţă. Are câteva zeci de evaluări la activ. Doamna Gretha Roelfs lucrează pentru Geoparcul International UNESCO Hondsrug (Olanda). Este un foarte bun profesionist în domeniul geoparcurilor. Nu sunt sigur dacă a mai fost în România, dar sunt sigur că din întâlnirile anterioare pe care le-am avut cu ei în cadrul reţelei globale a geoparcurilor, ştiu că se pricepe la lucrurile acestea şi, pentru noi, mi se pare o echipă foarte bună, mai spune Andrășanu.

După cele patru zile de vizite, cei doi experţi vor face un raport comun care va ajunge la Consiliul UNESCO care se va reuni în decembrie. Acest raport va fi evaluat de alţi 12 experţi care în final vor face un alt raport pe baza căruia va fi luată decizia finală. Tot acest parcurs va dura până în aprilie 2022.

În ultimele luni, autorităţile din Buzău împreună cu reprezentanţii Ţinutului Buzăului au făcut toate eforturile astfel încât, pe teren, totul să arate cât mai bine. Montarea indicatoarelor turistice a fost o etapă extrem de importantă şi de altfel necesară.

De altfel, până acum s-au făcut paşi importanţi pentru acreditarea UNESCO a Geoparcului Ţinutului Buzăului, iar acest lucru a fost apreciat prin aprobarea acestei vizite de evaluare.

Proiectul Geoparcul Ţinutul Buzăului a început să prindă contur în urmă cu 15 ani, când Consiliul Judeţean a încheiat un parteneriat cu Universitatea Bucureşti, prin profesorul Alexandru Andrăşanu. La finalul anului trecut, s-a reuşit depunerea dosarului în vederea evaluării pentru obţinerea acreditării UNESCO.

Ţinutul Buzăului include o zonă rurală care aparţine administrativ de 18 comune din zona de deal şi munte din nord-vestul judeţului Buzău, fiind o zonă cu circa 450.00 de locuitori. Concret, vorbim de comunele Berca, Scorţoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colţi, Bozioru, Brăeşti, Odăile, Căneşti, Chiliile, Lopătari, Mînzăleşti, Bisoca, Valea Salciei, Săruleşti, Vintilă Voda şi Beceni, iar suprafaţă ocupată este de 1035.9 km2.

Printre obiectivele turistice care fac parte din Geoparcul Ţinutul Buzăului sunt Vulcanii Noroioşi, Muntele de Sare de la Mânzăleşti şi Platoul Meledic, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, Aşezările rupestre din Munţii Buzăului şi Trovanţii de la Ulmet.

scroll to top