Închide

Încă un pas spre trecerea permanentă la ora de vară. Efectele asupra sănătății ar fi benefice

Avatar
time conversion, wintertime, uhrumstellung

Fotografie de JuliusH pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ora de vară ar putea rămâne permanentă, conform unei decizii a Senatului SUA. Senatul american a votat o lege care ar face ora de vară permanentă, însă o decizie finală va fi luată de Casa Reprezentanţilor şi apoi de preşedintele Joe Biden. “E o idee a cărei vreme a venit”, a declarat Marco Rubio, senator republican, conform CNN. 

“Vor fi mulţi membri ai Senatului de acord cu ceea ce am propus noi aici, trecerea permanentă la ora de vară. În weekendul trecut, am trecut prin schimbarea bi-anuală a orei, dar şi prin problemele care apar o dată cu ea. Trebuie să ne întrebăm cât timp o vom mai face. Dacă schimbăm legea, nu va trebui să mai facem prostia asta”, a adăugat Rubio.

Potrivit DCNews, dacă va deveni lege, prima dată la care schimbarea ar urma să nu mai aibă loc ar fi noiembrie 2023, pentru că, spune Rubio, “transportatorii şi-au făcut deja programele pe anul acesta”.

Preşedinta TRAN, Karima Delli, reprezentantă a ecologiştilor din Franţa, a remarcat că “84% din cetăţenii UE sunt în favoarea încetării schimbării orei, care conform multor studii are un efect negativ asupra sănătăţii omului. Este clar – schimbarea sezonieră a orei trebuie să înceteze, iar ţările din UE trebuie să se coordoneze între ele pentru alegerea celei mai bune ore pentru regiunea lor. Totuşi, acest lucru va fi posibil numai dacă reuşim să începem cât mai repede discuţiile despre noile reguli”.

Doi ani de discuții

Ca răspuns la mai multe iniţative cetăţeneşti, PE a cerut în februarie 2018 Comisiei Europene să evalueze prevederile directivei privind ora de vară şi dacă este cazul să propună revizuirea actului normativ respectiv. Pentru evaluare s-au primit 4,6 milioane de răspunsuri, din care 84% în favoarea renunţării la schimbarea orei.

Comisia Europeană a înaintat propunerea Parlamentului, care a revizuit directiva în 2019. Pentru a fi incluse în legislaţia UE, noile reguli trebuie convenite de Parlament şi de miniştrii din UE. Uniunea Europeană a unificat prevederile pentru ora de vară în 1980 pentru armonizarea schimbării orei în piaţa comună, unde până atunci practicile şi orarele la nivel naţional erau diferite. Directiva în vigoare prevede trecerea la ora de vară în ultima duminică din martie şi revenirea la ora standard în ultima duminică din octombrie.

scroll to top