Pakistanul a estimat costul pagubelor provocate de inundații la 30 de miliarde de dolari
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut sprijin internațional „masiv” pentru Pakistanul devastat de inundații în timpul vizitei sale în țară, vineri, în timp ce Islamabad a estimat costul pagubelor provocate de inundații la 30 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.
Ploile musonice record și topirea ghețarilor din nordul munților au declanșat inundații care au măturat case, drumuri, căi ferate, poduri, animale și culturi și au ucis peste 1.400 de oameni.
Zone uriașe ale țării sunt inundate și sute de mii de oameni au fost forțați să-și părăsească casele. Guvernul spune că viețile a aproape 33 de milioane de oameni au fost perturbate. Atât guvernul, cât și Guterres, au pus inundațiile pe seama schimbărilor climatice.
„Facem un apel comunității internaționale că Pakistanul are nevoie de sprijin financiar masiv, deoarece, conform estimărilor inițiale, pierderile sunt de aproximativ 30 de miliarde de dolari”,
a declarat Guterres într-o conferință de presă comună în capitala Islamabad, după întâlnirea cu prim-ministrul Shehbaz Sharif.
Sharif a spus că Pakistanul
„va rămâne în dificultate atâta timp cât nu va primi suficientă asistență internațională”.
Pakistanul se așteaptă să-și reducă proiecția de creștere a PIB-ului pentru exercițiul financiar 2022-2023 la 3%, de la 5%, din cauza pierderilor, a declarat ministrul Ahsan Iqbal într-o conferință de presă anterioară.
Organizația Națiunilor Unite a lansat un apel pentru ajutor de 160 de milioane de dolari pentru a ajuta Pakistanul să facă față dezastrului.
Pe lângă întâlnirea cu Sharif și ministrul de externe, Bilawal Bhutto-Zardari, Guterres va vizita zonele afectate în timpul vizitei sale.
În iulie și august, Pakistanul a înregistrat 391 mm (15,4 inchi) de precipitații – cu aproape 190% mai mult decât media pe 30 de ani. Provincia de sud Sindh a fost copleșită, fiind cu 466% mai multe ploi decât media.
Guterres a spus că lumea trebuie să înțeleagă impactul schimbărilor climatice asupra țărilor cu venituri mici.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat că peste 6,4 milioane de oameni au nevoie de sprijin umanitar în zonele inundate.
Costul curățării și reconstrucției după inundații s-a adăugat la îngrijorările legate de faptul dacă țara își poate permite să-și plătească în continuare datoriile.
În ultimele trei săptămâni, obligațiunile sale de stat au scăzut drastic, la aproape jumătate din valoarea lor nominală în unele cazuri, deoarece investitorii internaționali au început să se teamă de un default.