Închide

Încă un semnal prost pentru economia Germaniei: producția industrială, la a 4-a scădere lunară la rând

Avatar
bundestag, german flag, reichstag

Fotografie de FelixMittermeier pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Producţia industrială a Germaniei a scăzut în august mai mult decât arătau estimările, sporind temerile privind evoluţia din acest an a celei mai mari economii europene, transmit agențiile de presă dpa şi Reuters, citate de Agerpres.

Conform datelor publicate luni de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), producţia industrială a scăzut în august cu 0,2% faţă de luna precedentă (când se înregistrase un recul de 0,6%), în timp ce analiştii se aşteptau la un declin de 0,1%. Este a patra lună de scădere consecutivă a producţiei industriale.

Declinul din august a fost determinat în special de o scădere cu 2,4% a producţiei în construcţii, cu 6,6% a producţiei de energie şi cu 2,3% a producţiei de maşini şi echipamente. În schimb, a crescut producţia de maşini cu 7,5% în august, faţă de iulie.

Excluzând energia şi construcţiile, producţia industrială a crescut în august cu 0,5% faţă de luna precedentă.

În perioada iunie – august 2023, producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 1,9% faţă de precedentele trei luni.

Comenzile pentru bunuri “Made in Germany” au crescut peste aşteptări în august, în urma unor comenzi importante de sisteme informatice, produse electronice şi optice, a anunţat Destatis. Astfel, comenzile industriale au urcat în august cu 3,9% faţă de luna precedentă, în timp ce analiştii estimau un avans de 1,8%. Comenzile externe au urcat cu 3,9%, iar cele interne cu 4%.

“Mediul extern dificil şi nivelul ridicat al incertitudinilor din Germania necesită prudenţă. Probabil perioada slabă din industrie va continua”, a avertizat Bastian Hepperle, economist la Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank.

În pofida datelor pozitive din august, sectorul industrial al Germaniei, responsabil pentru aproximativ o cincime din economia ţării, se confruntă cu dificultăţi. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în Germania, calculat de S&P Global, şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, s-a situat în septembrie la 39,6 puncte, mult sub pragul de 50 de puncte care separă o creştere de o contracţie a economiei.

În ritm anual, producţia industrială a scăzut în august cu 2%, după un declin cu 1,7% în iulie.

“Perspectivele privind industria germană încă sunt slabe”.

Majorarea dobânzilor şi scăderea cererii vor duce probabil la un nou declin al producţiei industriale Germaniei, în următoarele luni. Ca rezultat, economia ar urma să se contracte în trimestrele trei şi patru, a avertizat economistul Franziska Palmas de la Capital Economics.

scroll to top