Închide

Incendiile și inundațiile, principalele daune pe polițele de asigurare locuințe

Avatar
firefighters, fire, flames

Fotografie de 12019 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cele mai mari zece daune la locuinţe achitate anul trecut de asigurătorii UNSAR au însumat peste 4,6 milioane lei (972.000 euro), potrivit unei analize realizate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), pe baza datelor furnizate de companiile membre, titrează AGERPRES.

Dintre acestea, primele nouă au fost provocate de incendii şi ultima de inundaţii. “Cea mai mare daună achitată anul trecut în baza unei poliţe facultative de locuinţă a fost în valoare de peste 782.000 lei (165.000 euro), fiind urmată de două daune în valoare de 590.600 lei (124.000 euro), respectiv 505.900 lei (106.700 euro). De altfel, cercetările sociologice realizate la solicitarea UNSAR arată că incendiul este riscul care îi îngrijorează cel mai mult pe români atunci când este vorba despre locuinţele lor.

“Casa este probabil cel mai important bun material al unei familii, iar repararea sau reconstruirea ei în urma unui incendiu, cutremur, inundaţii sau a altui eveniment neprevăzut poate genera o povară financiară uriaşă, aşa cum ilustrează valorile prezentate anterior”, au declarat reprezentanţii UNSAR.

Riscurile care generează cele mai multe daune pe poliţele de asigurare de locuinţe sunt incendiul, alunecările de teren, inundaţiile (atât fenomenele naturale, cât şi cele cauzate de spargerea ţevilor), furtunile şi greutatea stratului de zăpadă, arată analizele UNSAR.

“România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte ponderea proprietarilor de locuinţe, peste 96% dintre români având locuinţe proprietate personală, potrivit celor mai recente statistici ale Eurostat. Acest lucru contrastează cu gradul de acoperire prin asigurare încă redus, chiar şi în condiţiile în care, pe lângă incendii, explozii sau alte riscuri individuale, există pericolul constant al unor catastrofe naturale cu impact pe scară largă. Astfel, acest context scoate în evidenţă importanţa unei protecţii financiare adecvate cu ajutorul unei asigurări specializate”, au mai precizat reprezentanţii UNSAR.

În 2019, primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor de locuinţe au urcat cu 6%, în timp ce despăgubirile brute plătite au crescut cu 47%, arată datele ASF. La sfârşitul anului trecut erau în vigoare 3,26 milioane de contracte de asigurare de locuinţe, din care 1,73 milioane – asigurări obligatorii şi 1,53 milioane – asigurări facultative. Comparativ cu sfârşitul anului 2018, numărul total de contracte de asigurare pentru locuinţe a urcat cu 2,2%.

UNSAR reprezintă 20 de companii de profil care deţin o pondere de peste 80% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional.

scroll to top