Închide

Început de an în forță pe bursele europene. Entuziasmul atinge și Bursa de Valori București

Avatar
Bursa Europeana

Foto: Wall Street Journal

Timp de citire: 2 minute
Bursele europene înregistrau luni dimineaţă un nivel record, începând anul cu perspective optimiste, pe fondul speranţelor privind redresarea economiei, în pofida temerilor că varianta Omicron de coronavirus va conduce la un nou val de infectări, transmite Reuters. La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la 30 de minute de la debut se înregistrau schimburi de 2,577 milioane de lei (520.894 euro).

Indicele pan-european STOXX 600 a urcat cu 0,6%, la 490,76 puncte, depăşind recordul din noiembrie de 490,58 puncte. Anul trecut, indicele a înregistrat un avans de 22,4%, a doua cea mai bună performanţă anuală din 2009, după ce investitorii au cumpărat masiv acţiuni, anticipând o redresare solidă a economiei mondiale, în urma succesului campaniei de vaccinare şi a măsurilor de stimulare.

Pieţele bursiere din Germania, Franţa, Italia şi Spania înregistrau creşteri între 0,6% şi 0,8%, în timp ce Bursa de la Londra este închisă luni.

Producătorii auto conduc tendinţa de creştere pe pieţele bursiere europene, după ce unele companii auto globale au raportat majorarea vânzărilor lunare.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis, la rândul ei, în creştere şedinţa de tranzacţionare de luni, iar la 30 de minute de la debut înregistra schimburi de 2,577 milioane de lei (520.894 euro).

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 17 companii, era pe plus cu 0,09%, iar indicele BET-Plus, care indică evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, era în creştere tot cu 0,10%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a consemnat un avans de 0,08%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a înregistrat o apreciere de 0,15%.

Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe plus cu 0,55%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, s-a depreciat cu 0,53%.

Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Comelf (+14,44%), Conted (+13,04%) şi Romcab (+9,48%).

scroll to top